39 de definiții pentru avion (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AVIÓN, avioane, s. n. Aeronavă mai grea decât aerul, susținută de aripi și propulsată de motoare; aeroplan. [Pr.: -vi-o-] – Din fr. avion.

avion sn [At: CAMIL PETRESCU, P. 413 / Pl: ~oane / E: fr avion] 1 Vehicul aerian mai greu decât aerul, prevăzut cu mari suprafețe plane în formă de aripi și care se deplasează cu ajutorul elicei și al motoarelor sau reactoarelor Si: aeroplan. 2 (Îs) ~ proiectil Aparat de zbor fără pilot care transportă o încărcătură explozivă sau nucleară.

AVIÓN, avioane, s. n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, care se menține în aer datorită unor aripi și se deplasează cu ajutorul elicei și motoarelor sau al reactoarelor; aeroplan. [Pr.: -vi-on] – Din fr. avion.

AVION, avioane, s. n. Vehicul aerian mai greu. decît aerul, pus în mișcare de unul sau mai multe motoare care învîrtesc o elice; se deplasează cu mare iuțeală și servește la transportul mărfurilor și călătorilor; aeroplan. Avion de pasageri. Avion de transport.Urechea pîndea avionul. BENIUC, V. 125. Avion fără motor = avion care se mișcă folosind curenții aerieni. Avion cu reacție = avion fără elice, pus în mișcare de un motor cu reacție; reactor. Avion de bombardament = avion militar care bombardează obiectivele inamice. Avion de vînătoare = avion militar prevăzut cu tunuri și mitraliere, destinat să împiedice prin luptă acțiunile aeriene ale inamicului. Avion de recunoaștere = avion militar care execută zboruri de recunoaștere deasupra teritoriului inamicului. Avion sanitar = avion amenajat pentru transportul rapid al răniților, bolnavilor și medicamentelor. Un avion sanitar a aterizat la marginea satului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2703. – Pronunțat: -vi-on.

AVIÓN, avioane, s. n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, susținut în aer de aripi și pus în mișcare de motoare; aeroplan. ◊ Avion fără motor = avion care se mișcă folosind curenții aerieni. Avion cu reacție = avion fără elice, pus în mișcare de un motor cu reacție. [Pr.: -vi-on] – Fr. avion.

AVIÓN s.n. Vehicul aerian mai greu decât aerul, susținut în aer de aripi și propulsat de motoare; aeroplan. ♦ Avion proiectil = aparat de zbor fără pilot care transportă o încărcătură explozivă sau nucleară. [Pron. -vi-on. / < fr. avion].

AVIÓN s. n. aeronavă mai grea decât aerul, susținută de aripi și propulsată de motoare cu elice sau reactoare; aeroplan. (< fr. avion)

AVIÓN ~oáne n. Aparat de zbor mai greu decât aerul, cu aripi de sustentație, cu motoare și elice sau cu reactoare, care îi asigură propulsia. ~ de călători. [Sil. -vi-on] /<fr. avion

avion n. aparat de aviațiune cu aripi.

*avión n., pl. oáne (fr. avion, d. lat. avis, pasăre). Aeroplan. – Acest nume s’a dat întîĭa oară aeroplanuluĭ inventat de Francezu Ader († 1925).

PAR AVIÓN loc. adv. (expediat) prin avion. (< fr. par avion)

avión-cargóu s. n. Avion pentru transportat mărfuri ◊ „În vara lui 1968, un pilot american [...] ce se afla la bordul unui avion-cargou, nu departe de coastele Floridei [...] a observat în apă niște formațiuni curioase.” R.lit. 4 III 71 p. 31 (din avion + cargou, după fr. avion-cargo; DMN 1965; DT)

avión-cistérnă s. n. Avion amenajat ca o cisternă ◊ „Puternicul foc [...] a fost stins până la urmă. Dar numai după mai multe ore în șir, timp în care 21 unități de pompieri ajutate de patru avioane-cisterne au acționat cu hotărâre.” R.l. 15 VII 74 p. 6. ◊ „Pe de altă parte, perioada de secetă a determinat apariția unor focare de incendiu în mai multe regiuni forestiere din sudul țării, dar intervenția promptă a avioanelor-cisternă, special pregătite pentru stingerea incendiilor, a dus la prevenirea extinderii acestora.” Sc. 5 VIII 75 p. 6 (din avion + cisternă, după fr. avion-citerne; DMN 1966; DT)

avión-laboratór s. n. Avion amenajat ca laborator ◊ „13 avioane-laborator și cel puțin doi sateliți vor culege date asupra straturilor atmosferice, asupra așa-numitului profil vertical al temperaturilor ș.a.m.d.” Sc. 28 I 74 p. 4 ◊ „Sute de stații meteorologice situate pe cele două țărmuri ale Atlanticului și pe insule, 35 de stații de nave științifice, 15 avioane-laborator, zeci de geamanduri meteo ancorate sau în derivă și câțiva sateliți, dintre care unul geostaționar, vor sta la dispoziția observatorilor în cursul experienței.” I.B. 1 III 74 p. 4 //din avion + laborator//

avión-lilipút s. n. Avion de mici proporții ◊ „Acum, Rowley lucrează la un alt tip de avion-liliput, cu deosebirea că viitorul aparat va fi... pliabil [...]” I.B. 20 V 85 p. 8. ◊ „Rowley lucrează la un avion liliput pliabil, care va fi purtat într-o mică remorcă a automobilului său.” Săpt. 24 V 85 p. 2 (din avion + liliput, probabil după model străin)

avión-mașínă s. n.„O nouă formă de turism (Fly and Drive) avion-mașină, va fi organizată de Automobil Clubul Român, în colaborare cu TAROM și cu o serie de alte companii aviatice. În noua formulă de turism organizat, excursioniștii [...] vor avea la dispoziție mașini, fără șofer, pe aeroportul internațional Otopeni.” R.l. 29 I 71 p. 5 (din avion + mașină, după engl. Fly and Drive)

avión-pirát s. n. Avion care zboară ilegal ◊ „Unul din cele peste 1600 avioane-pirat. Sc. 16 XII 66 p. 6. ◊ „Sute de avioane-pirat lăsau încărcătura în Statele Unite.” I.B. 22 IX 75 p. 8 (din avion + pirat; v. C. Lupu în SCL 6/82 p. 504)

avión-rachétă s. n. Navă care combină caracteristicile de zbor ale avionului și ale rachetei ◊ „Când vom avea gata sistemul de lansare bazat pe avionul-rachetă [...] se va putea lucra în haine obișnuite, despre mediul în care se desfășoară activitatea știm de acum destule. Ca parte a programului shuttle se are în vedere transportarea pe orbită chiar a unor persoane care nu fac operații de zbor, ele urmând să participe la experiențele științifice planificate, cum ar fi cele biologice.” Sc.t. 18 IV 74 p. 6 (din avion + rachetă)

avión-robót s. n.„Se poate decola și zbura cu un aparat fără combustibil? Se pare că da, întrucât în scurt timp un astfel de avion-robot va fi testat în Canada.” R.l. 6 V 89 p. 6 (din avion + robot)

tren-avión s. n.„Inginerul englez M.B. a elaborat proiectul unui tren-avion. Un tren monorai (care face legătura între oraș și aeroport) intră direct în fuselajul avionului special amenajat.” Mag. 15 X 66 p. 3 //din tren + avion//

arată toate definițiile

Intrare: avion
 • silabație: a-vi-on
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • avion
 • avionul
 • avionu‑
plural
 • avioane
 • avioanele
genitiv-dativ singular
 • avion
 • avionului
plural
 • avioane
 • avioanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

avion

 • 1. Aeronavă mai grea decât aerul, susținută de aripi și propulsată de motoare.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: aeroplan 2 exemple
  exemple
  • Avion de pasageri. Avion de transport.
   surse: DLRLC
  • Urechea pîndea avionul. BENIUC, V. 125.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Avion fără motor = avion care se mișcă folosind curenții aerieni.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Avion cu reacție = avion fără elice, pus în mișcare de un motor cu reacție.
   surse: DLRLC sinonime: reactor (pl. -oare)
  • 1.3. Avion de bombardament = avion militar care bombardează obiectivele inamice.
   surse: DLRLC
  • 1.4. Avion de vânătoare = avion militar prevăzut cu tunuri și mitraliere, destinat să împiedice prin luptă acțiunile aeriene ale inamicului.
   surse: DLRLC
  • 1.5. Avion de recunoaștere = avion militar care execută zboruri de recunoaștere deasupra teritoriului inamicului.
   surse: DLRLC
  • 1.6. Avion sanitar = avion amenajat pentru transportul rapid al răniților, bolnavilor și medicamentelor.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Un avion sanitar a aterizat la marginea satului. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2703.
    surse: DLRLC
  • 1.7. Avion proiectil = aparat de zbor fără pilot care transportă o încărcătură explozivă sau nucleară.
   surse: DN
  • 1.8. locuțiune adverbială Par avion = (expediat) prin avion.
   surse: MDN '00

etimologie: