8 definiții pentru arhifonem

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARHIFONEM, arhifoneme, s. n. (Fon.) Unitate fonologică superioară fonemului, caracterizată prin îmbinarea unor trăsături distinctive provenind din mai multe foneme înrudite. – Din fr. archiphonème.

ARHIFONEM, arhifoneme, s. n. (Fon.) Unitate fonologică superioară fonemului, caracterizată prin îmbinarea unor trăsături distinctive provenind din mai multe foneme înrudite. – Din fr. archiphonème.

arhifonem sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr archiphonème] (Fon) Unitate fonologică superioară fonemului, caracterizată prin îmbinarea unor trăsături distinctive provenind din mai multe foneme înrudite.

ARHIFONEM s.n. Unitate fonologică despre care în lingvistica structurală se crede că reunește în sine două sau mai multe foneme. [< fr. archiphonème].

ARHIFONEM s. n. unitate fonologică supraordonată fonemului, despre care în lingvistica structurală se afirmă că reunește în sine două sau mai multe foneme. (< fr. archiphonème)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

arhifonem s. n., pl. arhifoneme

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ARHIFONEM s. n. (< fr. archiphonème): unitate fonologică superioară despre care în lingvistica structurală se crede că reunește în sine două sau mai multe foneme. A. apare ca o variantă a unui fonem dat: sunetul „d”, pronunțat „t” în rus. god („an”), este considerat un a. în raport cu același sunet, pronunțat „d” în godî („ani”); la fel, sunetul „d” pronunțat „t” în germ. Rad („roată”), ca în Tat („faptă”), este un a. în raport cu același sunet pronunțat „d” în Räder („roți”). În limba română, cele două foneme se pronunță distinct: vad-pat (v. fonem și unitate fonologică).

Intrare: arhifonem
arhifonem substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • arhifonem
  • arhifonemul
  • arhifonemu‑
plural
  • arhifoneme
  • arhifonemele
genitiv-dativ singular
  • arhifonem
  • arhifonemului
plural
  • arhifoneme
  • arhifonemelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

arhifonem, arhifonemesubstantiv neutru

  • 1. fonetică; fonologie Unitate fonologică superioară fonemului, caracterizată prin îmbinarea unor trăsături distinctive provenind din mai multe foneme înrudite. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.