4 intrări

12 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARAUCÁRIA s. f. Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia). [Pr.: -rau-] – Din fr. araucaria.

araucaria sfi [At: LTR2 / P: ~ra-u~ / E: fr araucaria] Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia).

ARAUCÁRIA s. f. invar. Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia). [Pr.: -ra-u-] – Din fr. araucaria.

ARAUCÁRIA s.f. Arbore din America și Australia, cultivat la noi ca plantă decorativă de apartament. [Pron. -ri-a. / < fr. araucaria].

araucária s. n. invar. Arbore din America de Sud și Australia, cultivat la noi ca plantă decorativă de apartament; pin-de-Chile. (< fr., sp. araucaria)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!araucaria (desp. -rau-, -ri-a) s. f., g.-d. art. araucariei; pl. araucarii, art. araucariile (desp. -ri-i-)

!araucaria (-rau-, -ri-a) s. f., g.-d. art. araucariei

araucária s. f. invar. (sil. -rau-, -ri-a)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ARAUCARIA Juss., ARAUCARIA, fam. Araucariaceae. Gen originar din Insulele Canare și Madere, America Latină și Australia, 12 specii, arbori înalți cu etaje de ramificații verticilate regulate, rigide. Conurile mascule solitare sau în raceme terminale, cele femele ovate sau rotunde. Conuri de obicei mari, solzi cu o sămînță concrescută. Frunze aciculare persistente, așezate în spirală, cenușii-albăstrui.

Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze. (syn. A. brasiliana Rieh.). Specie cu foliolele aci-culare îndepărtate, ovat-lanceolate, cu vîrf lung, ascuțit. Ramuri aproape orizontale, glabre. înalt de cca 45 m.

Araucaria araucana K. Koch (syn. A. imbricata Pav.) Specie la care conurile mascule și femele de obicei sînt dispuse dioic, rar monoic. Conurile mascule (12 cm lungime și 5 cm diametru) solitare sau în racem erect, cele femele ovat-rotunde, lungi de 18 cm și diametru de 12’ cm, verzi, cu solzi verzi Ia început și bruni la maturitate (pentru maturare au nevoie de cîțiva ani). Frunze lungi, rigide, persistente, aranjate în spirală, verzi, uneori rămîn pe ramuri chiar după ce devin brune. Arbore înalt de cca 4-5 m, ramuri orizontale, ușor curbate în jos și ușor îndoite spre vîrf (Pl. 8, fig. 48).

Araucaria excelsa (Lamb.) R. Br. Specie cu frunze aeieulare, rigide, verzi, mici, lucitoare; cele de pe ramurile fără flori sînt falcate, cu vîrfuri care nu înțeapă. Tulpină dreaptă, coroană piramidală, ramurile formează cu tulpina un unghi de cca 45° (Pl. 9, fig. 49).

Intrare: araucaria
  • silabație: a-rau-ca-ri-a info
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • araucaria
  • araucaria
plural
genitiv-dativ singular
  • araucarii
  • araucariei
plural
vocativ singular
plural
Araucaria (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Araucaria
Intrare: Araucaria angustifolia
Araucaria angustifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Araucaria angustifolia
Intrare: Araucaria araucana
Araucaria araucana park  nomenclatura binară
compus
  • Araucaria araucana
Intrare: Araucaria excelsa
Araucaria excelsa park  nomenclatura binară
compus
  • Araucaria excelsa
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

araucariasubstantiv feminin

  • 1. Specie de conifer originar din America de Sud și Australia; pin-de-Chile (Araucaria angustifolia). DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.