4 intrări

11 definiții

araucaria sfi [At: LTR2 / P: ~ra-u~ / E: fr araucaria] Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia).

ARAUCÁRIA s. f. Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia). [Pr.: -rau-] – Din fr. araucaria.

ARAUCÁRIA s. f. invar. Specie de conifer originar din America de Sud și Australia (Araucaria angustifolia). [Pr.: -ra-u-] – Din fr. araucaria.

!araucária (-rau-, -ri-a) s. f., g.-d. art. araucáriei

araucária s. f. invar. (sil. -rau-, -ri-a)

ARAUCÁRIA s.f. Arbore din America și Australia, cultivat la noi ca plantă decorativă de apartament. [Pron. -ri-a. / < fr. araucaria].

araucária s. n. invar. Arbore din America de Sud și Australia, cultivat la noi ca plantă decorativă de apartament; pin-de-Chile. (< fr., sp. araucaria)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ARAUCARIA Juss., ARAUCARIA, fam. Araucariaceae. Gen originar din Insulele Canare și Madere, America Latină și Australia, 12 specii, arbori înalți cu etaje de ramificații verticilate regulate, rigide. Conurile mascule solitare sau în raceme terminale, cele femele ovate sau rotunde. Conuri de obicei mari, solzi cu o sămînță concrescută. Frunze aciculare persistente, așezate în spirală, cenușii-albăstrui.

Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze. (syn. A. brasiliana Rieh.). Specie cu foliolele aci-culare îndepărtate, ovat-lanceolate, cu vîrf lung, ascuțit. Ramuri aproape orizontale, glabre. înalt de cca 45 m.

Araucaria araucana K. Koch (syn. A. imbricata Pav.) Specie la care conurile mascule și femele de obicei sînt dispuse dioic, rar monoic. Conurile mascule (12 cm lungime și 5 cm diametru) solitare sau în racem erect, cele femele ovat-rotunde, lungi de 18 cm și diametru de 12’ cm, verzi, cu solzi verzi Ia început și bruni la maturitate (pentru maturare au nevoie de cîțiva ani). Frunze lungi, rigide, persistente, aranjate în spirală, verzi, uneori rămîn pe ramuri chiar după ce devin brune. Arbore înalt de cca 4-5 m, ramuri orizontale, ușor curbate în jos și ușor îndoite spre vîrf (Pl. 8, fig. 48).

Araucaria excelsa (Lamb.) R. Br. Specie cu frunze aeieulare, rigide, verzi, mici, lucitoare; cele de pe ramurile fără flori sînt falcate, cu vîrfuri care nu înțeapă. Tulpină dreaptă, coroană piramidală, ramurile formează cu tulpina un unghi de cca 45° (Pl. 9, fig. 49).

Intrare: Araucaria (gen de plante)
araucaria substantiv feminin
  • silabisire: -rau-, -ri-a
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular araucaria araucaria
plural araucarii araucariile
genitiv-dativ singular araucarii araucariei
plural araucarii araucariilor
vocativ singular
plural
Araucaria (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
Intrare: Araucaria angustifolia
Araucaria angustifolia  nomenclatura binară
compus
Intrare: Araucaria araucana
Araucaria araucana  nomenclatura binară
compus
Intrare: Araucaria excelsa
Araucaria excelsa  nomenclatura binară
compus