9 definiții pentru antimaterie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANTIMATÉRIE s. f. Denumire dată unei substanțe ipotetice constituite din antiparticule, care prin aspect și prin însușiri seamănă cu substanța corpurilor din jur, dar, în situația în care ar intra în contact cu materia propriu-zisă, ambele s-ar anihila spontan, degajând o mare cantitate de energie. – Anti- + materie (după fr. antimatière).

antimaterie sf [At: DEX2 / Pl: ~ii / E: anti- + materie (după fr antimatière)] Denumire dată unei substanțe ipotetice constituite din antiparticule, care prin aspect și prin însușiri seamănă cu substanța corpurilor din jur, dar, în situația în care ar intra în contact cu materia propriu-zisă, ambele s-ar anihila spontan, degajând o mare cantitate de energie.

ANTIMATÉRIE s. f. Denumire dată unei substanțe ipotetice constituite din antiparticule, care prin aspect și însușiri seamănă cu substanța corpurilor din jur, dar, în situația în care ar intra în contact cu materia propriu-zisă, ambele s-ar anihila spontan, degajând o mare cantitate de energie. – Anti- + materie (după fr. antimatière).

ANTIMATÉRIE s.f. Substanță ipotetică ale cărei elemente constitutive ar fi formate din antiparticule; antisubstanță. [< fr. antimatière].

ANTIMATÉRIE s. f. materie ipotetică din antiparticule; antisubstanță. (după fr. antimatière)

antimatérie s. f. 1973 (fiz.) Materie ipotetică alcătuită din antiparticule v. antilume; v. și R.l. 19 X 79 p. 6 (din anti- + materie, după fr. antimatière; în fiz. se folosește din anii ’40; PR 1958; DF, D.Filoz.; DEX, DN3)

ANTIMATÉRIE f. Substanță ipotetică formată din antiparticule. [ G.-D. antimateriei; Sil. -ri-e] /<fr. antimatiere

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

antimaterie (-ri-e) s. f., art. antimateria (-ri-a), g.-d. antimaterii, art. antimateriei

antimatérie s. f. (sil. -ri-e), art. antimatéria (sil. -ri-a), g.-d. art. antimatériei; pl. antimatérii

Intrare: antimaterie
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • antimaterie
  • antimateria
plural
genitiv-dativ singular
  • antimaterii
  • antimateriei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

antimateriesubstantiv feminin

  • 1. Denumire dată unei substanțe ipotetice constituite din antiparticule, care prin aspect și prin însușiri seamănă cu substanța corpurilor din jur, dar, în situația în care ar intra în contact cu materia propriu-zisă, ambele s-ar anihila spontan, degajând o mare cantitate de energie. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.