13 definiții pentru antiaerian

antiaerián, ~ă [At: DEX2 / P: ~ti-a-e-ri-an / Pl: ~ieni, ~iene / E: fr antiaérien] 1 a Destinat să lupte împotriva atacurilor aeriene. 2 sf, a (Șîs artilerie ~) Artilerie care luptă împotriva atacurilor aeriene.

ANTIAERIÁN, -Ă, antiaerieni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Destinat să lupte sau să apere împotriva atacurilor aviației. 2. S. f. Artilerie antiaeriană. [Pr.: -ti-a-e-ri-an] – Din fr. antiaérien.

ANTIAERIÁN, -Ă, antiaerieni, -e, adj., s. f. 1. Adj. Destinat să lupte sau să apere împotriva atacurilor aviației. 2. S. f. Artilerie antiaeriană. [Pr.: -ti-a-e-ri-an] – Din fr. antiaérien.

ANTIAERIÁN, -Ă, antiaerieni, -e, adj. Destinat să combată atacurile aviației. Artilerie antiaeriană. * Apărare antiaeriană = ansamblul măsurilor luate împotriva atacurilor aeriene. Adăpost antiaerian v. adăpost. – Pronunțat: -ti-a-.

ANTIAERIÁN, -Ă, antiaerieni, -e, adj. Destinat să combată atacurile aviației. Apărare antiaeriană. [Pr.: -ti-a-e-ri-an] – Fr. antiaérien.

antiaerián (-ti-a-e-ri-an) adj. m., pl. antiaeriéni (-ri-eni); f. antiaeriánă, pl. antiaeriéne

antiaerián adj. → aerian

ANTIAERIÁN, -Ă adj. Destinat a combate atacurile aviației. ◊ Apărare antiaeriană = totalitatea măsurilor luate în vederea combaterii atacurilor aeriene. [Pron. -ti-a-. / cf. fr. antiaérien].

ANTIAERIÁN, -Ă I. adj. destinat a combate atacurile aviației. II. s. f. artilerie antiaeriană (I). (< fr. antiaérien)

ANTIAERIÁN ~ánă (~éni, ~éne) Care are menirea să combată atacurile aeriene. Artilerie ~ană. /<fr. antiaérien

*antiaeriánă (artilerie) (-ti-a-e-ri-a-) s. f., g.-d. art. antiaeriénei


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AMBUSCADĂ ANTIAERIANĂ procedeu de cercetare și de luptă organizată împotriva inamicului aerian pentru a-i produce pierderi pe căile de acces către obiectivele de atacat în locuri și momente când nu se așteaptă la riposte ale mijloacelor terestre antiaeriene. A.A. se organizează cu mijloace de artilerie antiaeriană, în general cu tunuri de calibru mic și mitraliere antieriene amplasate în raioane socotite inaccesibile mijloacelor antiaeriene: insule, terenuri mlăștinoase, terenuri muntoase, de unde deschid foc mascat prin surprindere asupra formațiunilor de aeronave inamice. Aceste mijloace se pot completa cu aerostate de baraj amplasate la ieșirea aeronavelor inamicului din zona de foc a artileriei și mitralierelor antiaeriene, precum și cu acțiuni ale aviației de vânătoare.

APĂRAREA ANTIAERIANĂ ansamblul măsurilor luate și acțiunilor desfășurate pentru interzicerea utilizării de către inamic a mijloacelor sale de atac aerian și a proteja trupele, formațiunile de apărare, populația și obiectivele importante pe teritoriu și în zona de operații împotriva atacurilor aeriene. A.A. intră în atribuțiile armatei și a formațiunilor sistemului național de apărare, conform specificului și mijloacelor acestora. Forța și eficiența A.A. este o premisă importantă a victoriei. Mijloacele de bază ale A.A. sunt: aviația de vânătoare și artileria antiaeriană. A.A. se asigură prin: descoperirea la timp a inamicului aerian și înștiințarea trupelor, a formațiunilor de apărare și a populației; nimicirea inamicului aerian înainte ca acesta să-și îndeplinească misiunea, respingerea atacurilor acestuia și interzicerea cercetării aeriene; neutralizarea mijloacelor de atac aerian fără pilot; lupta cu desantul aerian inamic pe timpul deplasării în aer și pe timpul desantării lui. A.A. este pregătită din timp de pace, având la bază o concepție unitară și un plan unic, pentru a respinge acțiunile prin surprindere ale inamicului aerian în orice situație indiferent de timp sau de starea vremii.

Intrare: antiaerian
antiaerian adjectiv
  • silabisire: -ri-an
adjectiv (A21)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular antiaerian antiaerianul antiaeria antiaeriana
plural antiaerieni antiaerienii antiaeriene antiaerienele
genitiv-dativ singular antiaerian antiaerianului antiaeriene antiaerienei
plural antiaerieni antiaerienilor antiaeriene antiaerienelor
vocativ singular
plural