2 intrări

10 definiții

anșoá [At: DEX2 / E: fr anchois] 1 sn Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2 sf Pastă preparată din carnea peștelui anșoa, care se servește ca aperitiv.

ANȘOÁ, (1) anșoa, s. m., (2) s. n., (3) anșoauri, s. n. 1. S. m. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. S. n. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. 3. S. n. Sortiment de anșoa (2). – Din fr. anchois.

ANȘOÁ s. n. 1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. – Din fr. anchois.

anșoá1 (pește) (-șoa) s. m., art. anșoául; pl. anșoá

anșoá2 (pastă de pește) (-șoa) s. n., art. anșoául; (sorturi) pl. anșoáuri

anșoá (pește) s. n., (pastă de pește) s. f. (sil. -șoa)

ANȘOÁ s.m. invar. 1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. (la sg.) Pastă făcută din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. [< fr. anchois].

ANȘOÁ s. m. 1. pește mic în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. pastă preparată din carnea acestui pește, ca aperitiv. (< fr. anchois)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ANȘOA s.n. 1. Pești mici, cu bogat conținut de grăsime, din familia heringilor (hamsie, șprot) sau a sardelelor, filetați, conservați mai întâi în saramură, apoi în ulei. Se utilizează ca atare, drept garnitură pentru canapele, pizza etc., ca ingredient în diverse salate sau sub formă de pastă sau unt de anșoa pentru uns tartine sau sandviciuri; fr. anchois; engl. anchovy; germ. Anchovis. 2. Pastă picantă preparată din pește astfel conservat.

Intrare: anșoa (s.m.; pl. anșoa)
anșoa (s.m.; pl. anșoa) substantiv masculin
  • silabisire: -șoa
substantiv masculin (M94)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular anșoa anșoaul
plural anșoa
genitiv-dativ singular anșoa anșoaului
plural anșoa
vocativ singular
plural
Intrare: anșoa (s.n.; pl. -uri)
anșoa (s.n.; pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N78)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular anșoa anșoaul
plural anșoauri anșoaurile
genitiv-dativ singular anșoa anșoaului
plural anșoauri anșoaurilor
vocativ singular
plural