15 definiții pentru altitudine

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALTITÚDINE, altitudini, s. f. Înălțime a unui punct de pe suprafața Pământului, considerată în raport cu nivelul mării sau față de un alt punct de pe suprafața terestră. – Din lat. altitudo, -inis, fr. altitude.

altitúdine sf [At: POPOVICI-KIRILEANU, B. 35 / Pl: ~ni / E: altitude, lat altitudo, -inem] (Ggf) Înălțime a unui loc deasupra nivelului mării Si: înălțime.

ALTITÚDINE, altitudini, s. f. Înălțime a unui punct de pe suprafața pământului, considerată în raport cu nivelul mării sau față de alt punct de pe suprafața terestră. – Din lat. altitudo, -inis, fr. altitude.

ALTITUDÍNE, altitudini, s. f. Înălțimea unui punct de pe suprafața pămîntului considerată în raport cu nivelul mării. Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer, care are și cea mai înaltă altitudine. BOGZA, A. Î. 28. Aici 342 de kilometri de la București. 36 de kilometri de la Gheorghieni. Altitudine una mie două sute opt zeci și cinci de metri deasupra mării. SEBASTIAN, T. 16.

ALTITÚDINE, altitudini, s. f. Înălțimea unui punct de pe suprafața pămîntului considerată în raport cu nivelul mării. – Fr. altitude (lat. lit. altitudo, -inis).

ALTITÚDINE s.f. Înălțimea pe care o are un punct de pe Pământ în raport cu nivelul mării. ♦ Altitudinea unui astru = arcul de cerc vertical măsurat de la orizontul astronomic până la poziția astrului pe bolta cerească. [Cf. fr. altitude, lat. altitudo].

ALTITÚDINE s. f. 1. înălțime deasupra nivelului mării. 2. mare elevație verticală. (< fr. altitude, lat. altitudo)

ALTITÚDINE ~i f. Înălțime a unui punct de pe suprafața Pământului în raport cu nivelul mării. ~ absolută. /<lat. altitudo, ~inis, fr. altitude

altitudine f. înălțarea unui loc d’asupra nivelului mării.

*altitúdine f. (lat. altitúdo, -údinis). Înălțime, maĭ ales considerată de la nivelu măriĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

altitudine s. f., g.-d. art. altitudinii; pl. altitudini

altitúdine s. f., g.-d. art. altitúdinii; pl. altitúdini

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ALTITÚDINE s. cotă, înălțime. (La ce ~ ne aflăm?)

ALTITUDINE s. cotă, înălțime. (La ce ~ ne aflăm?)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ALTITUDINE înălțime; parametru esențial în aviație. Altitudine de restabilire, înălțime la care motorul cu piston își menține puterea de la sol prin supraalimentarea sa cu ajutorul unui compresor. Altitudine de zbor, element principal al navigației aeriene strâns legat de securitatea zborului, reprezentând distanța pe verticală de la p aeronavă la un punct de pe suprafața terestră, putând fi: absolută (în raport cu nivelul mării) și relativă (față de un punct de referință).

Intrare: altitudine
altitudine substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • altitudine
 • altitudinea
plural
 • altitudini
 • altitudinile
genitiv-dativ singular
 • altitudini
 • altitudinii
plural
 • altitudini
 • altitudinilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

altitudine, altitudinisubstantiv feminin

 • 1. Înălțime a unui punct de pe suprafața Pământului, considerată în raport cu nivelul mării sau față de un alt punct de pe suprafața terestră. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer, care are și cea mai înaltă altitudine. BOGZA, A. Î. 28. DLRLC
  • format_quote Aici! 342 de kilometri de la București. 36 de kilometri de la Gheorghieni. Altitudine una mie două sute opt zeci și cinci de metri deasupra mării. SEBASTIAN, T. 16. DLRLC
  • 1.1. Altitudinea unui astru = arcul de cerc vertical măsurat de la orizontul astronomic până la poziția astrului pe bolta cerească. DN
 • 2. Mare elevație verticală. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.