2 intrări

20 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALIVENCI, ALIVINCI sf. pl. Mold. Joc popular, un fel de horă de mai multe părechi și jucată cu pași mărunți și repede (în unele părți îi zice și ~ plăcinte moi) (HASD.) (PAMF.).

ALIVENCI s. f. pl. (Mold.) Numele unei hore care se joacă cu pași mărunți și repezi. Ne cînta din fluier: doina... corăbiasca... alivencile, țiitura. CREANGĂ, A. 82.

ALIVENCI s. f. pl. (Reg.) Numele unei hore și melodia după care se execută.

alivenci f. pl. Mold. 1. turtă sau plăcintă din făină cu lapte și brânză: să m’aștepți cu alivenci AL.; 2. un fel de horă foarte răspândită și aria după care se joacă: cânta din fluier... alivencile CR. [Ceh. NALIVANEȚ, soiu de prăjitură].

ALIVANCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodie după care se execută această horă. – Et. nec.

alivancă sf [At: HEM 894 / V: -venciu (-uri) / Pl: ~venci, (rar) -vence / E: nct] (Mol; Buc; mpl) 1 Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2 (Pgn) Plăcintă mică. 3 (Lpl; îcs -venci- plăcinte, -venci-plăcinte moi) Horă care se dansează în perechi. 4 Melodie după care se execută alivanca (3).

ALIVANCĂ (pl. -venci) sf. Mold. Bucov. 🍽 (întrebuințat obicinuit la pl.; forma de sg. e dată de (ALECS.)). Fel de plăcinte: Alivencile se fac... din făină de păpușoiu cernută prin sită deasă, amestecînd și puțină făină de grîu; făina de păpușoiu se opărește cu lapte, apoi se pune smîntînă, unt, o oală de chișleag scopt sau brînză, se pune mărunt tocat mărar, harpacică și știr roșu și se amestecă; se toarnă cu lingura pe frunze și se coc în cuptor; cînd sînt gata, se așază cu smîntînă fiartă (VOR.).

ALIVANCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodia după care se execută. – Et. nec.

ALIVANCĂ, alivenci, s. f. (Mold. și Bucov., de obicei la pl.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și brînză și coaptă în cuptor. Făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele-n briu și pîrpălind niște pui tineri la frigare și apoi tăvălindu-i prin unt, pe la prînzul cel mic cheamă pe mătușa Măriuca lui moș Andrei la noi. CREANGĂ, A. 60. Caimac, gugoașe, alivenci... se îngropau în stomahul lui. NEGRUZZI, S. I 286.

ALIVANCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brînză și coaptă în cuptor.

ALIVANCĂ ~enci f. Preparat culinar din făină de porumb amestecată cu lapte acru, ouă, și copt în cuptor cu unt sau cu smântână. /Orig. nec.

aliváncă f., pl. encĭ (rus. olivénka, pron. alivénka, de la numele munteluĭ Măslinilor saŭ Olivilor, unde s’a rugat Hristos). Nord. Ghisman. Un fel de horă.

ghismán și ghițmán m. (ca cozonacĭ) saŭ -ánă f., pl. e (ebr. Ghetsemani, „teascu undelemnuluĭ”, numele grădiniĭ de la poalele munteluĭ măslinilor, unde s’a rugat Hristos. Cp. cu pască, mucenicĭ și sfințișorĭ). Mold. Br. Un fel de turtă țărănească făcută din făină de popușoĭ și de grîŭ garnisită cu brînză și smîntînă (care la început se va fi făcut în amintirea suferințelor luĭ Hristos). – Și ghesman și ghițuman. În nord maĭ des alivancă. V. pască.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

alivancă (turtă) (reg.) s. f., g.-d. art. alivencii; pl. alivenci

alivencile (dans) (reg.) s. f. pl. art., neart. alivenci

alivancă (turtă) (reg.) s. f., g.-d. art. alivencii; pl. alivenci

alivencile (dans) (reg.) s. f. pl. art., neart. alivenci

alivancă (turtă) s. f., g.-d. art. alivencii; (turte, dansuri) pl. alivenci

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

alivancă, alivance s. f. femeie frumoasă

Intrare: alivenci
alivenci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: alivancă
alivancă substantiv feminin
substantiv feminin (F79)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alivancă
  • alivanca
plural
  • alivenci
  • alivencile
genitiv-dativ singular
  • alivenci
  • alivencii
plural
  • alivenci
  • alivencilor
vocativ singular
plural
alivenciu substantiv neutru
substantiv neutru (N50)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alivenciu
  • alivenciul
plural
  • alivenciuri
  • alivenciurile
genitiv-dativ singular
  • alivenciu
  • alivenciului
plural
  • alivenciuri
  • alivenciurilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

alivancă, alivencisubstantiv feminin

regional
  • 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele-n brîu și pîrpălind niște pui tineri la frigare și apoi tăvălindu-i prin unt, pe la prînzul cel mic cheamă pe mătușa Măriuca lui moș Andrei la noi. CREANGĂ, A. 60. DLRLC
    • format_quote Caimac, gugoașe, alivenci... se îngropau în stomahul lui. NEGRUZZI, S. I 286. DLRLC
  • 2. (la) plural Numele unei hore; melodie după care se execută această horă. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ne cînta din fluier: doina... corăbiasca... alivencile, țiitura. CREANGĂ, A. 82. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.