2 intrări

15 definiții

ALIVÉNCI s. f. pl. (Mold.) Numele unei hore care se joacă cu pași mărunți și repezi. Ne cînta din fluier: doina... corăbiasca... alivencile, țiitura. CREANGĂ, A. 82.

ALIVÉNCI s. f. pl. (Reg.) Numele unei hore și melodia după care se execută.

alivenci f. pl. Mold. 1. turtă sau plăcintă din făină cu lapte și brânză: să m’aștepți cu alivenci AL.; 2. un fel de horă foarte răspândită și aria după care se joacă: cânta din fluier... alivencile CR. [Ceh. NALIVANEȚ, soiu de prăjitură].

aliváncă sf [At: HEM 894 / V: -venciu (-uri) / Pl: ~venci, (rar) -vence / E: nct] (Mol; Buc; mpl) 1 Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2 (Pgn) Plăcintă mică. 3 (Lpl; îcs -venci- plăcinte, -venci-plăcinte moi) Horă care se dansează în perechi. 4 Melodie după care se execută alivanca (3).

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodie după care se execută această horă. – Et. nec.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodia după care se execută. – Et. nec.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Mold. și Bucov., de obicei la pl.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și brînză și coaptă în cuptor. Făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele-n briu și pîrpălind niște pui tineri la frigare și apoi tăvălindu-i prin unt, pe la prînzul cel mic cheamă pe mătușa Măriuca lui moș Andrei la noi. CREANGĂ, A. 60. Caimac, gugoașe, alivenci... se îngropau în stomahul lui. NEGRUZZI, S. I 286.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor.

aliváncă (turtă) (reg.) s. f., g.-d. art. alivéncii; pl. alivénci

alivéncile (dans) (reg.) s. f. pl. art., neart. alivénci

aliváncă (turtă) s. f., g.-d. art. alivéncii; (turte, dansuri) pl. alivénci

ALIVÁNCĂ ~énci f. Preparat culinar din făină de porumb amestecată cu lapte acru, ouă, și copt în cuptor cu unt sau cu smântână. /Orig. nec.

aliváncă f., pl. encĭ (rus. olivénka, pron. alivénka, de la numele munteluĭ Măslinilor saŭ Olivilor, unde s’a rugat Hristos). Nord. Ghisman. Un fel de horă.

ghismán și ghițmán m. (ca cozonacĭ) saŭ -ánă f., pl. e (ebr. Ghetsemani, „teascu undelemnuluĭ”, numele grădiniĭ de la poalele munteluĭ măslinilor, unde s’a rugat Hristos. Cp. cu pască, mucenicĭ și sfințișorĭ). Mold. Br. Un fel de turtă țărănească făcută din făină de popușoĭ și de grîŭ garnisită cu brînză și smîntînă (care la început se va fi făcut în amintirea suferințelor luĭ Hristos). – Și ghesman și ghițuman. În nord maĭ des alivancă. V. pască.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

alivancă, alivance s. f. femeie frumoasă

Intrare: alivancă
alivancă substantiv feminin
substantiv feminin (F79)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular alivancă alivanca
plural alivenci alivencile
genitiv-dativ singular alivenci alivencii
plural alivenci alivencilor
vocativ singular
plural
Intrare: alivenci
alivenci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.