2 intrări

15 definiții

ALIVÉNCI s. f. pl. (Mold.) Numele unei hore care se joacă cu pași mărunți și repezi. Ne cînta din fluier: doina... corăbiasca... alivencile, țiitura. CREANGĂ, A. 82.

ALIVÉNCI s. f. pl. (Reg.) Numele unei hore și melodia după care se execută.

alivenci f. pl. Mold. 1. turtă sau plăcintă din făină cu lapte și brânză: să m’aștepți cu alivenci AL.; 2. un fel de horă foarte răspândită și aria după care se joacă: cânta din fluier... alivencile CR. [Ceh. NALIVANEȚ, soiu de prăjitură].

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodie după care se execută această horă. – Et. nec.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2. (La pl.) Numele unei hore; melodia după care se execută. – Et. nec.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Mold. și Bucov., de obicei la pl.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și brînză și coaptă în cuptor. Făcînd mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele-n briu și pîrpălind niște pui tineri la frigare și apoi tăvălindu-i prin unt, pe la prînzul cel mic cheamă pe mătușa Măriuca lui moș Andrei la noi. CREANGĂ, A. 60. Caimac, gugoașe, alivenci... se îngropau în stomahul lui. NEGRUZZI, S. I 286.

ALIVÁNCĂ, alivenci, s. f. (Reg.) Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor.

aliváncă (turtă) (reg.) s. f., g.-d. art. alivéncii; pl. alivénci

alivéncile (dans) (reg.) s. f. pl. art., neart. alivénci

aliváncă (turtă) s. f., g.-d. art. alivéncii; (turte, dansuri) pl. alivénci

aliváncă sf [At: HEM 894 / V: -venciu (-uri) / Pl: ~venci, (rar) -vence / E: nct] (Mol; Buc; mpl) 1 Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână. 2 (Pgn) Plăcintă mică. 3 (Lpl; îcs -venci- plăcinte, -venci-plăcinte moi) Horă care se dansează în perechi. 4 Melodie după care se execută alivanca (3).

ALIVÁNCĂ ~énci f. Preparat culinar din făină de porumb amestecată cu lapte acru, ouă, și copt în cuptor cu unt sau cu smântână. /Orig. nec.

aliváncă f., pl. encĭ (rus. olivénka, pron. alivénka, de la numele munteluĭ Măslinilor saŭ Olivilor, unde s' a rugat Hristos). Nord. Ghisman. Un fel de horă.

ghismán și ghițmán m. (ca cozonacĭ) saŭ -ánă f., pl. e (ebr. Ghetsemani, „teascu undelemnuluĭ [!]”, numele grădiniĭ de la poalele munteluĭ măslinilor, unde s´a rugat Hristos. Cp. cu pască, mucenicĭ și sfințișorĭ). Mold. Br. Un fel de turtă țărănească făcută din făină de popușoĭ [!] și de grîŭ garnisită cu brînză și smîntînă (care la început se va fi făcut în amintirea suferințelor luĭ Hristos). – Și ghesman și ghițuman. În nord maĭ des alivancă. V. pască.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

alivancă, alivance s. f. femeie frumoasă

Intrare: alivenci
alivenci
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: alivancă
alivancă substantiv feminin
substantiv feminin (F79)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular alivancă alivanca
plural alivenci alivencile
genitiv-dativ singular alivenci alivencii
plural alivenci alivencilor
vocativ singular
plural