12 definiții pentru albatros

albatrós sm [At: ANGHEL, SĂM. V 84 / Pl: ~oși / E: fr albatros] (Orn) Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans).

ALBATRÓS, albatroși, s. m. Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans). – Din fr. albatros.

ALBATRÓS, albatroși, s. m. Pasăre marină zburătoare, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta, de culoare albă, cu aripile lungi, înguste și negre la vârf (Diomedea exulans) – Din fr. albatros.

ALBATRÓS, albatroși, s. m. Cea mai mare pasăre marină care trăiește în emisfera australă, cu aripi mari, cu cioc gros și adus, foarte lacomă; este una dintre cele mai bune zburătoare, avînd aspectul unui pescăruș uriaș.

ALBATRÓS, albatroși, s. m. Pasăre marină, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta (Diomedea exulans) – Fr. albatros.

albatrós (-ba-tros) s. m., pl. albatróși

albatrós s. m. (sil. -tros), pl. albatróși

ALBATRÓS s.m. Pasăre marină cu aripi mari, cu cioc gros și încovoiat, care trăiește în emisfera australă. [< fr. albatros].

ALBATRÓS s. m. pasăre palmipedă marină cu aripi mari, cu cioc gros și încovoiat. (< fr. albatros)

ALBATRÓS ~și m. Pasăre palmipedă marină din emisfera australă, asemănătoare cu pescărușul, dar mult mai mare decât acesta. [Sil. -ba-tros] /<fr. albatros

albatros m. 1. mare pasere palmipedă din mările australe; 2. nume dat unui avion german care arunca bombe explozibile.

*albatrós m. (fr. albatros, d. engl. albatros, nume aplicat întîĭ fregateĭ de mare [o pasăre], apoĭ albatrosuluĭ, și care e un cuv. stricat de Englejĭ din sp. și pg. alcatraz, albatros). O mare pasăre palmipedă din mările australe cu ciocu ca de vultur.

Intrare: albatros
  • silabație: -tros
substantiv masculin (M6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular albatros albatrosul
plural albatroși albatroșii
genitiv-dativ singular albatros albatrosului
plural albatroși albatroșilor
vocativ singular
plural