2 intrări

11 definiții

alát1 sn [At: DA ms 68 / Pl: ~uri / E: nct] (Csc) Dependințele gospodăriei.

alát2, ~ă a [At: DN / Pl: ~ați, -e / E: it alato] 1 (Liv) Înaripat. 2 (Liv) Sublim. 3 (Bot; d.organe ale plantelor) Cu aspect de aripă.

ALÁT, -Ă adj. 1. (Liv.) Cu aripi; înaripat, elevat, sublim. 2. (Bot.; despre unele organe) Cu aspect de aripă. [< it. alato].

ALÁT, -Ă adj. 1. (livr.) cu aripi; înaripat, elevat. 2. (bot.; despre organe) cu aspect de aripă. (< lat. alatus)

3) halát n., pl. urĭ (turc. halat, id.). Munt. Dun. Odgon. Lanțu cu care se strînge moara ca s´o opreștĭ. – În Olt. alát: aŭ tăĭat alaturile care legaŭ vasu de mal și s´aŭ îndreptat spre Vidin (fugind de la Calafat. Univ. 13 Nov. 1914; 1, 6).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Boronia alata Smith. Specie cu frunze penate. Flori roz, parfumate, în mănunchi de 3. Înflorește primăvara.

Dioscorea alata L. Specie originară din India și pe insulele tropicale, nu rezistă iarna în liber. Frunze verzi, opuse, cordiforme cu 7 nervuri, vîrf ascuțit. Tulpinile șerpuitoare poartă tuberculi.

Jurinea alata Cass. (syn. Carduus mollis hort.). Specie care înflorește vara. Capitule (flori albastre-purpur) solitare, lung-pedunculate. Frunze (pînă la 15 cm lungime) lirate, cu lobi nedentați, pe partea inferioară alb-pîsloși, pe cea superioară gri-verzi, pețiolați. Tulpină cilindrică cu șănțulețe, alb-pîsloasă. Plantă bienală, pînă la 0,50 m înălțime, ramificată de la bază.

Nicotiana alata Link et Otto. Specie care înflorește vara-toamna. Flori (corolă cu la- cinii ondulate, în exterior verzui cu dungi violete, în interior albi, tubul cca 7 cm lungime, de 4-5 ori mai lung decît caliciul) pedunculate, pendente, parfumate, numeroase, în raceme, formînd o paniculă mare în vîrful tulpinii. Frunze alterne, sesile, cele inferioare înguste la bază, oblong-lanceolate sau oblong-ovate, lung-acuminate sau cu vîrf bont, puțin ondulate pe margini. Tulpină {pînă la 1,50 m) ramificată de la bază.

Thunbergia alata Bojer. Specie originară din Africa de S. Înflorește aproape tot anul. Flori infundibuliforme, pînă la 4 cm lungime (caliciul foarte mic acoperit în întregime, ca și cea mai mare parte din tubul corolei, de 2 bractee ovat-cuneate, marginea corolei cu 5 lacinii rotunjite, crem sau galbene-maro, în interior, la bază, negre), solitare, lung-pedunculate, în axa frunzei.

Intrare: alat
alat
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular alat alatul ala alata
plural alați alații alate alatele
genitiv-dativ singular alat alatului alate alatei
plural alați alaților alate alatelor
vocativ singular
plural
Intrare: alata
alata
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.