13 definiții pentru agneț

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGNEȚ, agnețe, s. n. (Bis.) Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie. – Din sl. agnici.

AGNEȚ, agnețe, s. n. (Bis.) Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie. – Din sl. agnici.

agneț sn [At: VARLAAM, C. 45/2 / Pl: ~ / E: vsl аганичи] (Bis) Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie.

*AGNEȚ sm. Bucată de pîine ce preotul scoate din altă pîine mai mare, numită prescură, și o așază pe disc, cînd oficiază sf. liturghie; ea simbolizează pe Is. Hr. care, deși nevinovat ca un miel, totuși s’a jertfit pe lemnul crucii [vsl. agnĭcĭ].

AGNEȚ, agnețe, s. n. (Bis.) Partea pe care preotul o scoate din prescură sau din pîine pentru săvîrșirea împărtășaniei. – Slav (v. sl. agnĭcĭ).

agneț m. bucată de pâine ce preotul taie din mijlocul altei pâini mai mari numită prescură: agnețul simbolizează pe Isus, care, deși nevinovat ca un miel, s’a jertfit totuș pe lemnul crucii. [Slav. AGNĬȚĬ = lat. agnus (sanctus)].

ágneț n., pl. e (bg. rus. ágnec, vsl. agnĭcĭ și ĭagnĭcĭ, id., d. agné, miel; lat. agnus, miel). Bucata pe care preutu o scoate din mijlocu prescuriĭ și o pune în împărtășanie. Ĭa îl simbolizează pe Hristos, care s’a jertfit ca și nevinovatu mĭel. V. părticică.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

agneț (agnețe), s. n. pîine sfințită, hostie. Sl. agnĭcĭ, „miel”.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

agneț, agneți, s.m. 1. Partea prescurnicerului cu monogramele lui Iisus Hristos (IC XC HN KA), care se aplică pe prescură. 2. Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie. – Din sl. agnĭcĭ „miel” (DER, DEX, MDA).

agneț, agneți, s.m. – (bis.) 1. Parte a prescurnicerului cu monogramele lui Iisus Hristos (IC XC HN KA), care se aplică pe prescură (Bilțiu, 2010). 2. Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie. – Din sl. agnĭcĭ „miel” (DER, DEX, MDA); din bg., rus. ágnec, sl. agnici < agne „miel”, cf. lat. agnus „miel” (Scriban).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

agneț, agnețe s. n. Bucată de pâine de formă pătrată, pe care preotul o taie din prescură și o așază pe disc când oficiază Liturghia; simbolizează pe Iisus Hristos în momentele principale din viața pământească și care împreună cu vinul din potir se preface în trupul și sângele Său. – Din sl. agnici (< lat. agnus).

Intrare: agneț
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agneț
  • agnețul
  • agnețu‑
plural
  • agnețe
  • agnețele
genitiv-dativ singular
  • agneț
  • agnețului
plural
  • agnețe
  • agnețelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

agneț, agnețesubstantiv neutru

  • 1. (termen) bisericesc Bucată de prescură din care se taie anafura pentru împărtășanie. DEX '09 MDA2 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.