13 definiții pentru agentură

agentúră sf [At: CONTEMP., Seria II, 1948, nr. 112, 1/1 / V: (înv) aghen- / Pl: ~ri / E: ger Agentur] 1 Casă de afaceri condusă de un agent (1) Vz agenție. 2 Totalitate a afacerilor efectuate de o astfel de casă. 3-6 Grupare din interiorul unui stat, unui partid etc., aflată în slujba intereselor unui stat străin sau ale unor cercuri financiare ori politice străine.

AGENTÚRĂ, agenturi, s. f. 1. Casă de comerț condusă de un agent (1); totalitatea afacerilor efectuate de o astfel de casă; agenție. 2. Grupare din interiorul unui stat, unui partid etc., aflată în slujba unor forțe străine. – Din germ. Agentur.

AGENTÚRĂ, agenturi, s. f. 1. Casă de afaceri, în țările capitaliste, condusă de un agent (1); totalitatea afacerilor efectuate de o astfel de casă; agenție. 2. Grupare aflată în slujba intereselor unui stat străin sau a unor cercuri financiare ori politice străine, care întreprinde acțiuni de spionaj și urmărește subordonarea economico-politică a statului în care acționează. – Din germ. Agentur.

AGENTÚRĂ, agenturi, s. f. 1. Grupare aflată în slujba intereselor unui stat străin sau a unor cercuri financiare ori politice străine, care urmărește spionarea și subordonarea economico-politică a statului unde acționează. Una din sarcinile principale ale luptei pentru pace în țara noastră este lupta pentru demascarea și lichidarea tuturor agenturilor imperialismului. REZ. HOT. I 176. 2. (Învechit) Casă de afaceri în țările capitaliste, condusă de un agent și care reprezintă interesele unei instituții particulare; totalitatea afacerilor efectuate de o astfel de întreprindere. ◊ Agentură și comision = casă de comerț care cumpără și vinde pentru alte întreprinderi sau persoane.

AGENTÚRĂ, agenturi, s. f. 1. Casă de afaceri în țările capitaliste, condusă de un agent (1); totalitatea afacerilor efectuate de o astfel de casă. 2. Grupare aflată în slujba intereselor unui stat străin sau a unor cercuri financiare ori politice străine, care întreprinde acțiuni de spionaj și urmărește subordonarea economico-politică a statului în care acționează. – Germ. Agentur.

agentúră s. f., g.-d. art. agentúrii; pl. agentúri

agentúră s. f., g.-d. art. agentúrii; pl. agentúri

AGENTÚRĂ s. v. sucursală.

AGENTÚRĂ s.f. 1. Serviciu de informare, de spionaj aflat în slujba unui stat străin, a unor grupuri financiare sau politice străine. 2. Casă de afaceri în țările capitaliste, condusă de un agent (1); Afacerile efectuate de o astfel de casă; agenție. [Var. aghentură s.f. / < germ. Agentur].

AGENTÚRĂ s. f. 1. serviciu de informare, de spionaj în slujba unui stat străin, a unor interese străine. 2. casă de afaceri condusă de un agent (1); afacerile efectuate; agenție. (< germ. Agentur)

AGENTÚRĂ ~i f. 1) Serviciu de spionaj aflat în slujba altui stat. ~ secretă. 2) Casă de comerț, condusă de un agent. /<germ. Agentur

*agentúră f. (germ. agentur). Agență, agenție (calitatea de agent orĭ de mijlocitor comercial).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AGENTU s. agenție, filială, reprezentanță, sucursală. (A deschis o nouă ~.)

Intrare: agentură
agentură substantiv feminin
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agentu
  • agentura
plural
  • agenturi
  • agenturile
genitiv-dativ singular
  • agenturi
  • agenturii
plural
  • agenturi
  • agenturilor
vocativ singular
plural