11 definiții pentru aerosol

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AEROSÓL, aerosoli, s. m. (Mai ales la pl.) Sistem prin care se realizează împrăștierea mecanică în aer1 sau într-un gaz a unor particule solide sau lichide și care este folosit în medicină în tratamentul unor boli, în agricultură la combaterea dăunătorilor etc. – Din fr. aérosol.

aerosol sm [At: DEX2 / Pl: ~i / E: fr aérosol] 1-2 (Mpl) Sistem prin care se realizează împrăștierea mecanică în aer1 (1) sau într-un gaz a unor particule solide sau lichide, care este folosit în medicină în tratamentul unor boli, în agricultură la combaterea dăunătorilor etc.

AEROSÓL, aerosoli, s. m. (Mai ales la pl.) Sistem prin care se realizează împrăștierea mecanică în aer1 sau într-un gaz a unor particule solide sau lichide și care este folosit în medicină în tratamentul unor boli, în agricultură la combaterea dăunătorilor etc. [Pr.: a-e-] – Din fr. aérosol.

AEROSÓL, aerosoli, s. m. (Mai ales la pl.) Sistem compus din particule medicamentoase solide sau lichide, dispersate în aer, care constituie un mijloc terapeutic în anumite afecțiuni ale căilor respiratorii.

AEROSÓL, aerosoli, s. m. Suspensie într-un gaz a unui corp solid sau lichid. ♦ Sistem compus din particule medicamentoase dispersate într-un gaz, folosit în unele afecțiuni ale căilor respiratorii. – Fr. aérosol.

AEROSÓL s.m. (mai ales la pl.) Suspensie într-un gaz a unui corp solid sau lichid. ♦ Sistem de particule medicamentoase dispersate în aer, care constituie un mijloc terapeutic contra unor afecțiuni ale căilor respiratorii. [< fr. aérosol, cf. germ. Aerosol].

AEROSÓL s. m. (pl.) dispersie de microparticule medicamentoase solide ori lichide într-un gaz sau în aer. (< fr. aérosol)

AEROSÓL ~i m. mai ales la pl. Particule medicamentoase dispersate în aer, care se folosesc la tratarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii sau la combaterea dăunătorilor în agricultură. /<fr. aérosol

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: aerosol
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • aerosol
 • aerosolul
 • aerosolu‑
plural
 • aerosoli
 • aerosolii
genitiv-dativ singular
 • aerosol
 • aerosolului
plural
 • aerosoli
 • aerosolilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aerosol, aerosolisubstantiv masculin

 • 1. Suspensie într-un gaz a unui corp solid sau lichid. DLRM DN
  • 1.1. mai ales la plural Sistem prin care se realizează împrăștierea mecanică în aer sau într-un gaz a unor particule solide sau lichide și care este folosit în medicină în tratamentul unor boli, în agricultură la combaterea dăunătorilor etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.