12 definiții pentru adrenalină

adrenalínă sf [At: PARHON, B. 42/ E: fr adrénaline] (Med; chm) Hormon produs de glandele suprarenale sau fabricat pe cale sintetică utilizat ca medicament datorită proprietăților vasoconstrictoare și stimulatoare ale mușchiului cardiac Si: epinefrină.

ADRENALÍNĂ s. f. Hormon produs de glandele suprarenale sau fabricat pe cale sintetică utilizat ca medicament datorită proprietăților vasoconstrictoare și stimulatoare ale mușchiului cardiac; epinefrină. – Din fr. adrénaline.

ADRENALÍNĂ s. f. Hormon produs de glandele suprarenale sau fabricat pe cale sintetică, utilizat ca medicament datorită proprietăților vasoconstrictoare și stimulatoare ale mușchiului cardiac; epinefrină. – Din fr. adrénaline.

ADRENALÍNĂ s. f. Substanță produsă de glandele suprarenale (actualmente fabricată și pe cale sintetică), servind ca medicament, în special ca stimulent cardiac.

ADRENALÍNĂ s. f. Hormon produs de glandele suprarenale sau fabricat pe cale sintetică și servind ca medicament, mai ales ca stimulent cardiac. – Fr. adrénaline.

adrenalínă (a-dre-) s. f., g.-d. art. adrenalínei

adrenalínă s. f. (sil. -dre-), g.-d. art. adrenalínei

ADRENALÍNĂ s. (BIOL., MED.) epinefrină, suprarenină.

ADRENALÍNĂ s.f. Hormon al glandelor suprarenale, folosit în medicină în special ca vasoconstrictor. [< fr. adrénaline].

ADRENALÍNĂ s. f. hormon secretat de glandele medulosuprarenale, cu proprietăți vasoconstrictoare; epinefrină. (< fr. adrénaline)

ADRENALÍNĂ f. Hormon secretat de glandele suprarenale sau produs pe cale sintetică și folosit ca medicament. [G.-D. adrenalinei] /<fr. adrénaline


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ADRENALI s. (BIOL.) epinefrină, suprarenină.

Intrare: adrenalină
adrenalină substantiv feminin
  • silabație: -dre-
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • adrenali
  • adrenalina
plural
genitiv-dativ singular
  • adrenaline
  • adrenalinei
plural
vocativ singular
plural