3 intrări

10 definiții

adorát, -ă [At: EMINESCU, P. 128/ Pl: -ați, -e / E: adora] 1-2 smf a (Om) extrem de iubit. 3 a Care are un cult pentru cineva sau ceva. 4 a (D. o divinitate) Slăvită. 5 a Cinstit. 6 a Venerat.

ADORÁT, -Ă, adorați, -e, adj. (Adesea substantivat) Extrem de iubit. ♦ (Despre o divinitate) Slăvit, cinstit, venerat. – V. adora.

ADORÁT, -Ă, adorați, -te, adj. (Adesea substantivat) Extrem de iubit. ♦ (Despre o divinitate) Slăvit, cinstit, venerat. – V. adora.

ADORÁT, -Ă, adorați, -te, adj. Care este iubit pînă la adorare. Un chip de-apururi adorat Cum nu mai au perechi Acele zîne ce străbat Din timpurile vechi. EMINESCU, O. I 192. ◊ (Substantivat) Ca un chip ușor de înger e-arătarea adoratei. EMINESCU, O. I 154.

ADORÁT, -Ă, adorați, -te, adj. (Adesea substantivat) Extrem de iubit. ♦ Venerat, slăvit. – V. adora.

ADORÁT adj. divinizat, idolatrizat, venerat, (înv.) cinstit. (Persoană ~.)

ADORÁT, -Ă adj. (adesea s.) Foarte iubit. ♦ Venerat, slăvit. [< adora].


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ADORÁT adj. divinizat, idolatrizat, venerat, (înv.) cinstit. (Persoană ~.)

Rondeletia adorata Jacq. Specie originară din Cuba, Panama. Înflorește în dec.-febr. Flori portocalii, în interior galbene, mai mult sau mai puțin parfumate, dispuse în cimă helicoidală densă, terminală. Frunze scurt-pețiolate, ovate, eliptice sau alungite, la bază puțin cordiforme, verzi-închis, stipele triunghiulare, drepte. Tufa nu depășește 160 cm înălțime, iar frunzele 6 cm lungime.

Rosa adorata (Andrews) Sweet. Specie care înflorește vara-toamna. Flori solitare sau cîteva la un loc, mari, învoalte sau simple, •albe,. roz-pal sau gălbui, roșii-arămii, portocalii-închis etc., 5-8 cm diametru, pe un peduncul scurt, uneori. glandulos, parfumate. Tufe urcătoare cu frunze mai mult sau mai puțin persistente, spini ca un cîrlig, 5-7 foliole lunguieț-eliptice, serate, pe partea superioară luciocase.

Intrare: adorat
adorat adjectiv
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular adorat adoratul adora adorata
plural adorați adorații adorate adoratele
genitiv-dativ singular adorat adoratului adorate adoratei
plural adorați adoraților adorate adoratelor
vocativ singular
plural
Intrare: Rondeletia adorata
Rondeletia adorata  nomenclatura binară
Intrare: Rosa adorata
Rosa adorata  nomenclatura binară