12 definiții pentru actinie

actínie sf [At: CADE / Pl: ~nii / E: fr actinie] (Zlg) Animal marin nevertebrat, din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule retractile, care trăiește fixat pe stânci Si: dedițel-de-mare, trandafir-de-mare.

ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia). – Din fr. actinie.

ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, fixat pe stânci, variat colorat, cu aspect de floare și cu orificiul bucal înconjurat de tentacule; anemonă-de-mare, dedițel-de-mare (Actinia) – Din fr. actinie.

ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal inferior de mare, din încrengătura celenteratelor, care trăiește lipit de stînci și care are în jurul gurii numeroase tentacule, cu aspect de raze frumos colorate; anemonă-de-mare, trandafir-de-mare.

ACTÍNIE, actinii, s. f. Animal de mare din încrengătura celenteratelor, cu orificiul bucal înconjurat de tentacule (Actinia) – Fr. actinie.

actínie (-ni-e) s. f., art. actínia (-ni-a), g.-d. art. actíniei; pl. actínii, art. actíniile (-ni-i-)

ACTÍNIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.

ACTÍNIE s.f. (Zool.) Animal inferior de mare din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește lipit de stânci. [Pron. -ni-e, gen. -iei. / < fr. actinie, cf. gr. aktis – rază].

ACTÍNIE s. f. animal marin inferior, din încrengătura celenteratelor, cu gura înconjurată de tentacule frumos colorate, fixat pe stânci; anemonă-de-mare. (< fr. actinie)

ACTÍNIE ~i f. Animal marin cu corpul de formă cilindrică, având gura înconjurată de tentacule frumos colorate, care trăiește fixat pe stânci. [G.-D. actiniei] /<fr. actinie, lat. actinia


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

actínie s. f. (sil. -ni-e), art. actínia (sil. -ni-a), g.-d. art. actíniei; pl. actínii, art. actíniile (sil. -ni-i-)

ACTINIE s. (ZOOL.; Actinia) anemonă-de-mare, dedițel-de-mare, (reg.) trandafir-de-mare.

Intrare: actinie
  • silabație: -ni-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • actinie
  • actinia
plural
  • actinii
  • actiniile
genitiv-dativ singular
  • actinii
  • actiniei
plural
  • actinii
  • actiniilor
vocativ singular
plural

actinie

etimologie: