15 definiții pentru accesibil

accesíbil, ~ă a [At: MAIORESCU, D. II, 53 / Pl: ~i, ~e / E: fr accesible, lat accessibilis] La care se poate ajunge cu ușurință.

ACCESÍBIL, -Ă, accesibili, -e, adj. La care se poate ajunge ușor; care este la îndemâna cuiva; care poate fi ușor procurat; care se poate înțelege ușor. – Din fr. accessible, lat. accessibilis.

ACCESÍBIL, -Ă, accesibili, -e, adj. La care se poate ajunge ușor; care este la îndemâna cuiva; care poate fi ușor procurat; care se poate înțelege ușor. – Din fr. accessible, lat. accessibilis.

ACCESÍBIL, -Ă, accesibili, -e, adj. La care se poate ajunge ușor. Ținut accesibil. Persoană accesibilă. ◊ Care este la îndemîna cuiva, de care se poate folosi ușor cineva. Însemnătatea întovărășirilor agricole constă în faptul că ele sînt o formă accesibilă unor mase largi de țărani muncitori, care încă nu sînt hotărîți să facă pasul decisiv spre gospodăria colectivă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2689.

ACCESÍBIL, -Ă, accesibili, -e, adj. La care se poate ajunge ușor; care este la îndemâna cuiva. – Fr. accessible (lat. lit. accessibilis).

accesíbil adj. m., pl. accesíbili; f. accesíbilă, pl. accesíbile

accesíbil adj. m., pl. accesíbili; f. sg. accesíbilă, pl. accesíbile

ACCESÍBIL adj. 1. abordabil, practicabil. (Un drum ~.) 2. v. convenabil. 3. elementar, simplu, ușor. (Cunoștințe, noțiuni ~.) 4. inteligibil, (rar) priceput. (Un text ~.)

Accesibil ≠ inaccesibil, neaccesibil

ACCESÍBIL, -Ă adj. Ușor de ajuns, de atins; la îndemâna cuiva. [Cf. fr. accessible, lat. accessibilis].

ACCESIBIL, -Ă adj. 1. la care se poate ajunge (ușor). 2. ușor de înțeles. (< fr. accessible, lat. accessibilis)

ACCESÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) La care se poate ajunge ușor; de care se poate apropia ușor. Persoană ~ă. 2) Care este convenabil pentru toți. Prețuri ~e. 3) Care poate fi ușor înțeles. Expunere ~ă. /<fr. accessible, lat. accessibilis

accesibil a. 1. de care se poate lesne apropia: coastă accesibilă.; 2. fig. virtutea este tuturor accesibilă; 3. vorbind de o persoană afabilă: accesibil inferiorilor săi.

*accesíbil, -ă adj. (lat. accesibilis). De care te poțĭ apropia: mările polare nu-s accesibile tuturor. Fig. Bine-voitor: ministru accesibil tuturor.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ACCESIBIL adj. 1. practicabil. (Un drum ~.) 2. acceptabil, convenabil, moderat, potrivit, rezonabil, (livr.) modic, (fam.) pasabil. (Prețuri ~.) 3. elementar, simplu, ușor. (Cunoștințe, noțiuni ~.) 4. inteligibil, (rar) priceput. (Un text ~.)

Intrare: accesibil
accesibil adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular accesibil accesibilul accesibilă accesibila
plural accesibili accesibilii accesibile accesibilele
genitiv-dativ singular accesibil accesibilului accesibile accesibilei
plural accesibili accesibililor accesibile accesibilelor
vocativ singular
plural