15 definiții pentru abandon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABANDÓN, abandonuri, s. n. 1. Părăsire împotriva regulilor morale și a obligațiilor materiale a copiilor, a familiei etc. 2. Părăsire a unui bun sau renunțare la un drept. 3. Renunțare la continuarea participării într-o probă sportivă. – Din fr. abandon.

ABANDÓN, abandonuri, s. n. 1. Părăsire împotriva regulilor morale și a obligațiilor materiale a copiilor, a familiei etc. 2. Părăsire a unui bun sau renunțare la un drept. 3. Renunțare la continuarea participării într-o probă sportivă. – Din fr. abandon.

abandon sn [At: I. PANȚU, C. 287 / Pl: ~uri / E: fr abandon, it abbandono] 1 Renunțare la ceva. 2 (Spc; Spt) Renunțare a unui concurent la continuarea probei în care este angajat. 3-4 (Jur; îs) ~ de familie Părăsirea familiei, mai ales a copiilor, de către persoana care are obligația legală de întreținere.

abandón s.n. 1 (jur.) Părăsire a copiilor, a familiei etc. de către persoana care are obligația legală de întreținere. Abandonul de minori intră sub incidența penală. 2 Renunțare la un bun sau la un drept. Au rămas fără case, nu în urma unui abandon, ci prin abuzurile unor legi nedrepte. 3 Renunțare a unui concurent la participarea sau la continuarea participării într-o probă sportivă. 4 Părăsire a unei nave aflate în pericol de scufundare. • pl. -uri. / <fr. abandon.

ABANDÓN s. n. (Jur.; franțuzism) Renunțare la un bun sau la un drept. Abandonul mărfurilor asigurate. ♦ Părăsire, abandonare de către cineva a copiilor sau a familiei care cădeau în sarcina sa. ♦ Părăsirea unei competiții sportive de către un concurent.

ABANDÓN s. n. Renunțare la un bun sau la un drept. ♦ Părăsire de către cineva a copiilor sau a familiei. ♦ Renunțarea unui concurent la continuarea probei, într-o întrecere sportivă. – Fr. abandon.

ABANDÓN s.n. Renunțare definitivă, părăsire fără intenția de a reveni la ceva. ♦ (Sport) Renunțare a unui concurent la continuarea probei în care este angajat. ◊ Abandon familial = părăsire a copiilor sau a familiei. [Pl. -nuri. / < fr. abandon].

abandón s. n. părăsire, renunțare. ◊ ~ familial = părăsire a copiilor, a familiei. ♦ (sport) retragere dintr-o competiție. (< fr. abandon)

abandón, abandonuri, s.n. Faptul de a abandona, părăsire; renunțare.

ABANDÓN ~uri n. 1) v. A ABANDONA. 2) Renunțare a unui concurent de a continua o probă în care este angajat. ◊ ~ de familie părăsirea familiei, a copiilor de către persoana care are obligația legală de a-i întreține. /<fr. abandon

*abandón n., pl. urĭ (fr. abandon). Barb. Jur. Părăsire. Cedarea unuĭ lucru.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

abandón s. n., pl. abandónuri

abandón s. n., pl. abandónuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ABANDÓN s. abandonare, părăsire. (~ul familiei.)

ABANDON s. abandonare, părăsire. (~ familiei.)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ABANDON (< fr.) s. n. 1. Faptul de a renunța la ceva, de a părăsi ceva sau pe cineva. ♦ A. de familie = infracțiune care constă în săvîrșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cei îndreptățiți la aceasta, a uneia din următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunîndu-l la suferințe fizice și morale; b) neîndeplinirea cu rea-credință a obligației de întreținere prevăzută prin lege; c) neplata cu rea-credință a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească. ♦ A. economic = părăsirea unor bunuri materiale proprietate particulară, obștească sau de stat (ex.: părăsirea navelor naufragiate care după o anumită perioadă intră în proprietatea statului în ale cărui ape terit. au fost abandonate). 2. (SPORT) Renunțare a unui concurent de a continua participarea la o probă în care este angajat.

Intrare: abandon
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • abandon
 • abandonul
 • abandonu‑
plural
 • abandonuri
 • abandonurile
genitiv-dativ singular
 • abandon
 • abandonului
plural
 • abandonuri
 • abandonurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

abandon

 • 1. Părăsire împotriva regulilor morale și a obligațiilor materiale a copiilor, a familiei etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX sinonime: abandonare părăsire un exemplu
  exemple
  • Abandonul de minori intră sub incidența penală.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX
  • 1.1. Abandon familial sau abandon de familie = părăsirea familiei, a copiilor de către persoana care are obligația legală de a-i întreține.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 DLRC NODEX
 • 2. Părăsire a unui bun sau renunțare la un drept.
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX sinonime: renunțare 2 exemple
  exemple
  • Abandonul mărfurilor asigurate.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
  • Au rămas fără case, nu în urma unui abandon, ci prin abuzurile unor legi nedrepte.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
 • 3. Renunțare la continuarea participării într-o probă sportivă.
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DEXI MDA2 DN MDN '00 NODEX
 • 4. Părăsire a unei nave aflate în pericol de scufundare.
  surse: DEXI

etimologie: