13 definiții pentru abțibild

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABȚIBÍLD, abțibilduri, s. n. 1. Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit. 2. Fig. (La pl.) Nimicuri, fapte mărunte; mici șmecherii. – Din germ. Abziehbild.

ABȚIBÍLD, abțibilduri, s. n. 1. Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit. 2. Fig. (La pl.) Nimicuri, fapte mărunte; mici șmecherii. – Din germ. Abziehbild.

abțibild sn [At: DEX2 / Pl: ~uri / E: ger Abziehbild] 1 Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit. 2 (Fig; lpl) Nimicuri. (Fig; lpl) Mici șmecherii.

ABȚIBÍLD, abțibilduri, s. n. 1. Mic desen colorat, gumat pe o parte, cu care se joacă copiii, aplicîndu-l pe o suprafață netedă. 2. Fig. (Numai la pl.) Nimicuri, mărunțișuri; fapte lipsite de importanță, de seriozitate; mici șmecherii.

ABȚIBÍLD, abțibilduri, s. n. 1. Imagine tipărită în culori, executată pe o hîrtie cu suprafața gumată, care, aplicată pe un obiect și umezită, se desprinde de pe hîrtie și rămîne pe obiectul aplicat. 2. Fig. (La pl.) Nimicuri, mărunțișuri; mici șmecherii. – Germ. Abziehbild.

ABȚIBÍLD s.n. 1. Mic desen colorat, gumat pe o parte, care se aplică pe o suprafață netedă, desprinzându-se de pe hârtia pe care a fost lipit. 2. (Fig.; la pl.) Nimicuri, mărunțișuri; mici șmecherii. [< germ. Abziehbild].

abțibíld s. n. 1. mic desen colorat gumat pe o parte, care se aplică pe o suprafață netedă. 2. (fam.; pl.) nimicuri, mărunțișuri; mici șmecherii. (< germ. Abziehbild)

abțibíld, abțibilduri, s.n. Mic desen colorat, aplicat prin lipire, pe un obiect; (la pl., glumeț) nimicuri, fleacuri; mici șmecherii.

ABȚIBÍLD ~uri n. Desen colorat aplicat prin lipire pe o suprafață netedă. /<germ. Abziehbild

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

abțibild s. n., pl. abțibilduri

abțibild s. n., pl. abțibilduri

abțibíld s. n., pl. abțibílduri

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

abțibild, nu ațipild, nici agțibild (provine din germ. Abziehbild, format din abziehen „a desprinde” și Bild „imagine”).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

abțibild, abțibilduri s. n. 1. (la pl.friz., înv.) perciuni sau favoriți scurți 2. (intl.) hoț mărunt

Intrare: abțibild
abțibild substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • abțibild
 • abțibildul
 • abțibildu‑
plural
 • abțibilduri
 • abțibildurile
genitiv-dativ singular
 • abțibild
 • abțibildului
plural
 • abțibilduri
 • abțibildurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

abțibild, abțibildurisubstantiv neutru

 • 1. Imagine în culori imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică pe o suprafață netedă, umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. figurat (la) plural Nimicuri, fapte mărunte; mici șmecherii. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.