9 definiții pentru a fortiori


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

A FORTIÓRI loc. adv., loc. adj. Mod de argumentare prin care ceea ce este demonstrat pentru un caz se extinde la alt caz, care, fiind o subclasă a primului, prezintă tot atâtea sau mai multe temeiuri. [Pr.: -ti-o-] – Loc. lat.

A FORTIÓRI adj. (Despre raționamente) Care constă în trecerea de la o judecată la alta, în favoarea celei de-a doua judecăți existând tot atâtea temeiuri sau temeiuri în plus. – Loc. lat.

A FORTIÓRI loc. adv., adj. inv. care se impune cu necesitate. ◊ (log.; despre raționamente) care constă în trecerea de la o judecată la alta pe baza faptului că în favoarea celei de-a doua judecăți există tot atâtea temeiuri. (< lat. a fortiori, cu atât mai mult)

a fortiori adv. cu mai mult drept cuvânt, cu atât mai mult.

afortiori [At: DA ms / P: ~ti-ori[1] / E: lat a fortiori] 1 ain[2] (Liv) Care este necesar. 2 ain[3] (D. raționamente) Care constă în trecerea de la o judecată la alta, în favoarea celei de-a doua judecăți existând tot atâtea temeiuri sau chiar mai multe. 3 av Cu atât mai mult. corectată

 1. silabație dubioasă, natural ar veni cum și celelalte surse evidențiază ~ti-o-ri — Ladislau Strifler
 2. aiain Ladislau Strifler
 3. aiain Ladislau Strifler

AFORTIÓRI adv., adj. invar. 1. Adj. invar. (Despre raționamente) Care constă în trecerea de la o judecată la alta, în favoarea celei de-a doua judecăți existând tot atâtea temeiuri sau temeiuri în plus. 2. Adv., adj. invar. (Livr.) (Care se impune) cu necesitate. [Pr.: -ti-o-] – Loc. lat.[1]

 1. Atât majoritatea surselor, cât și etimologia, pledează pentru ortografierea în două cuvinte – a fortiori. gall

AFORTIÓRI adj. (Liv.) Care se impune cu necesitate, care este necesar. ♦ Formă de raționament constând în trecerea de la o judecată la alta datorită faptului că în favoarea celei de-a doua judecăți există tot atâtea temeiuri sau chiar mai multe. [< lat. a fortiori – cu atât mai mult].[1]

 1. Atât majoritatea surselor, cât și etimologia, pledează pentru ortografierea în două cuvinte – a fortiori. gall

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

a fortióri (lat.) [ti pron ți] (-ti-o-ri) loc. adj., loc. adv.

a fortióri loc. adv. (sil. -ti-o-)

Intrare: a fortiori
 • silabație: a for-ti-o-ri
 • pronunție: a forțiori
locuțiune, expresie, compus (I5)
 • a fortiori

a fortiori

 • 1. livresc Care se impune cu necesitate, care este necesar.
  surse: DN
  • 1.1. Mod de argumentare prin care ceea ce este demonstrat pentru un caz se extinde la alt caz, care, fiind o subclasă a primului, prezintă tot atâtea sau mai multe temeiuri.
   surse: DEX '09
   • diferențiere Formă de raționament constând în trecerea de la o judecată la alta datorită faptului că în favoarea celei de-a doua judecăți există tot atâtea temeiuri sau chiar mai multe.
    surse: DN

etimologie: