2 intrări

13 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VULGATA s. f. Traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), realizată de Sfântul Ieronim, declarată normativă și autentică la Conciliul din Trent, singura ce poate fi utilizată în lecturile publice, dispute, predici și interpretări; carte care conține această versiune. – Din lat. [versio] Vulgata, fr. Vulgate.

vulgata sfa [At: STAMATI, D. / Pl: (nob) ~te / E: lat [versio] vulgata, fr vulgate] 1 Versiunea latină a Bibliei, adoptată de Conciliul de la Trento, folosită și astăzi de Biserica Catolică. 2 Carte care conține (versiunea) vulgatei (1).

vulgata s.f. art. Versiunea latină a Bibliei, realizată de Sfîntul Ieronim (sec. 4-5) după Septuaginta, adoptată la conciliul de la Trento și folosită și azi în Biserica Romano-Catolică; biblie conținînd această versiune. • /Vulgata [editio], fr. Vulgate, it. Vulgata.

VULGATA s. f. art. Versiune latină a Bibliei, adoptată la Conciliul din Trent, Folosită și azi în Biserica Catolică; carte care conține această versiune. – Din lat. [versio] Vulgata, fr. Vulgate.

VULGATA s. f. Versiune latină a bibliei (adoptată la Conciliul din Trent) în uz și azi în biserica catolică; carte care conține această versiune.

VULGATA s.f. Versiunea latină a Bibliei, adoptată la conciliul din Trent și folosită și azi în biserica romano-catolică; carte care conține această versiune. [< lat. (versio) Vulgata, fr. Vulgate].

VULGATA s. f. versiunea latină a Bibliei, adoptată la conciliul din Trent și folosită și azi în biserica romano-catolică. (< lat. /versio/ Vulgata, fr. Vulgate)

VULGATA f. Biblie în traducere latină, folosită în biserica catolică. [G.-D. Vulgatei] /<lat. Vulgata, fr. Vulgate

Vulgata f. traducere latină a Sfintei Scripturi, revăzută de sfântul Ieronim (384), singura recunoscută de Biserica catolică.

*vulgáta f., pl. e (lat. vulgata, fem., d. vulgatus, popularizat, divulgat). Traducerea latină a sfinteĭ Scripturĭ (revăzută de sfîntu Ĭeronim la 384), care e singura pe care o recunoaște biserica catolică.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Vulgata (versiune latină a Bibliei) s. propriu f., g.-d. Vulgatei

Vulgata (versiune latină a Bibliei) s. propriu f., g.-d. Vulgatei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Vulgata, traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), făcută de Ieronim între anii 390 și 405 și recunoscută oficial de Bis. romano-catolică.

Intrare: vulgata
vulgata
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Vulgata
substantiv propriu (SP001FS)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Vulgata
plural
genitiv-dativ singular
  • Vulgatei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Vulgatasubstantiv propriu feminin articulat

  • 1. Traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), realizată de Sfântul Ieronim, declarată normativă și autentică la Conciliul din Trent, singura ce poate fi utilizată în lecturile publice, dispute, predici și interpretări; carte care conține această versiune. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.