2 intrări

12 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VULGÁTA s. f. Traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), realizată de Sfântul Ieronim, declarată normativă și autentică la Conciliul din Trent, singura ce poate fi utilizată în lecturile publice, dispute, predici și interpretări; carte care conține această versiune. – Din lat. [versio] Vulgata, fr. Vulgate.

vulgata sfa [At: STAMATI, D. / Pl: (nob) ~te / E: lat [versio] vulgata, fr vulgate] 1 Versiunea latină a Bibliei, adoptată de Conciliul de la Trento, folosită și astăzi de Biserica Catolică. 2 Carte care conține (versiunea) vulgatei (1).

VULGÁTA s. f. art. Versiune latină a Bibliei, adoptată la Conciliul din Trent, Folosită și azi în Biserica Catolică; carte care conține această versiune. – Din lat. [versio] Vulgata, fr. Vulgate.

VULGÁTA s. f. Versiune latină a bibliei (adoptată la Conciliul din Trent) în uz și azi în biserica catolică; carte care conține această versiune.

VULGÁTA s.f. Versiunea latină a Bibliei, adoptată la conciliul din Trent și folosită și azi în biserica romano-catolică; carte care conține această versiune. [< lat. (versio) Vulgata, fr. Vulgate].

VULGÁTA s. f. versiunea latină a Bibliei, adoptată la conciliul din Trent și folosită și azi în biserica romano-catolică. (< lat. /versio/ Vulgata, fr. Vulgate)

VULGÁTA f. Biblie în traducere latină, folosită în biserica catolică. [G.-D. Vulgatei] /<lat. Vulgata, fr. Vulgate

Vulgata f. traducere latină a Sfintei Scripturi, revăzută de sfântul Ieronim (384), singura recunoscută de Biserica catolică.

*vulgáta f., pl. e (lat. vulgata, fem., d. vulgatus, popularizat, divulgat). Traducerea latină a sfinteĭ Scripturĭ (revăzută de sfîntu Ĭeronim la 384), care e singura pe care o recunoaște biserica catolică.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Vulgáta (versiune latină a Bibliei) s. propriu f., g.-d. Vulgátei


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Vulgata, traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), făcută de Ieronim între anii 390 și 405 și recunoscută oficial de Bis. romano-catolică.

Intrare: Vulgata
substantiv propriu (SP001FS)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Vulgata
plural
genitiv-dativ singular
  • Vulgatei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: vulgata
vulgata
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

Vulgata

  • 1. Traducerea latină a Bibliei (Vechiul Testament din ebraică, iar Noul Testament din greacă), realizată de Sfântul Ieronim, declarată normativă și autentică la Conciliul din Trent, singura ce poate fi utilizată în lecturile publice, dispute, predici și interpretări; carte care conține această versiune.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: