6 definiții pentru Pygmalion

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Pygmalion m. regele Tyrului și fratele Didonei, asasină pe cumnatul său Sicheu.

Pygmalion Mit. sculptor grec, făcu din Galatea o statuă, pe care zeii o însuflețiră și i-o deteră de soție.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Pygmalion 1. Sculptor din insula Cyprus, care cu dalta lui măiastră a cioplit o statuie reprezentînd o femeie atît de frumoasă, încît s-a îndrăgostit el însuși de ea. La rugămintea sa, Aphrodite a dat viață pietrei. Ea a devenit o femeie în carne și oase, cu care Pygmalion s-a căsătorit. 2. Rege tirian, și frate cu Dido. Pentru a pune mîna pe bogățiile nemăsurate ale cumnatului său, Pygmalion l-a asasinat (v. și Dido).

Pygmalion – este numele vestitului sculptor grec din Cipru, despre care legenda, relatată și de Ovidiu (în Metamorfoze, X), spune că s-a îndrăgostit de statuia în fildeș a unei femei, pe care el însuși o sculptase și îi dăduse numele de Galathea. Și legenda mai spune că s-a și căsătorit cu ea, după ce zeița Afrodita a însuflețit-o. Posteritatea a văzut în această legendă simbolul puterii creatoare a artei care reușește să dea viață materiei inerte și totodată puterea animatoare a unei mari iubiri. Nenumărați sînt poeții și prozatorii care de la Ovidiu la Voltaire și de la Rousseau la Bernard Shaw s-au servit ca imagine de acest miracol al basmului antic. Exemplul cel mai clar ni-l oferă comedia lui Shaw scrisă în 1912 și intitulată Pygmalion: un profesor de fonetică, instruind o florăreasă de stradă, o modelează și îi imprimă alt stil de viață acestei noi Galathee, de care pînă la urmă se și îndrăgostește. În postfața acestei piese, Bernard Shaw ne oferă și un model de întrebuințare a expresiei: „…instinctul Elizei (florăreasa) avea serioase temeiuri ca să o prevină împotriva căsătoriei cu Pyemalionul ei”. Anghel și Iosif, în poezia Omul de zăpadă: „Iubești o mîndră formă de lut, o Galatee,/ Și-ai vrea cu-a tale versuri să-i împrumuți viața/ Ca Pygmalion statuia s-o schimbi într-o femeie”. MIT.

PIGMALION (PYGMALION), rege legendar grec din ins. Cipru. Sculptor. Îndrăgostit de o statuie de fildeș care o reprezenta pe Afrodita și al cărui autor probabil era. La rugămintea lui și impresionată de asemănarea cu propriul chip, zeița a însuflețit statuia, care a primit numele de Galateea. Din căsătoria celor doi s-a născut o fiică, Paphos, al cărei fiu, Ciniro, a fundat cetatea omonimă, în care a ridicat un templu închinat Afroditei.

Intrare: Pygmalion
Pygmalion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.