5 intrări

10 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMĂREÁLĂ, amăreli, s. f. 1. (Proprietarea de a avea un) gust amar; amărăciune. ◊ Amăreala merelor și perelor = boală a fructelor de măr și păr, manifestată prin apariția pe aceasta a unor pete în dreptul cărora carnea fructului respectiv capătă un gust amar. 2. Mică plantă erbacee cu flori albastre, roșii sau (rar) albe, dispuse în raceme, cu fructe capsule, întrebuințată, pentru proprietățile sale expectorante, contra afecțiunilor pulmonare (Polygala vulgaris); șopârliță. – Amărî + suf. -eală.

AMĂREÁLĂ ~éli f. Gust amar. /a amărî + suf. ~eală

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

amăreálă s. f., g.-d. art. amărélii; pl. amăréli

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AMĂREÁLĂ s. 1. amărăciune. (~ pelinului.) 2. (BOT.; Polygala) (livr.) poligală. 3. (BOT.; Polygala comosa) (reg.) șopârliță. 4. (BOT.; Polygala vulgaris) (reg.) șerpăriță, șerpânță, șopârliță.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

POLYGALA L., POLIGALA, AMĂREALĂ, fam. Polygalaceae. Gen originar din Europa, Africa de S, Australia, cca 550 specii, perene, erbacee, semiarbuști sau arbuști. Frunze alterne, uneori opuse sau în verticil, caduce, sesile, înguste, lanceolate. Flori (sepale cu aspect variabil, cele 2 interioare mai mari și colorate, aripile caliciului persistă pe fruct devenind verzi, petala din față în formă de carenă, deseori cu un apendix pețiolat, fimbriat, cele 2 laterale mai slab dezvoltate sau lipsesc, stamine concrescute pînă spre vîrf, albastre, roz, albe sau bicolore) dispuse, de obicei, în raceme sau spice terminale multiflore. Fructul, o capsulă comprimată, cordiformă, ovată sau rotundă, pieloasă. Semințe glabre sau pubescente.

Polygala calcarea L. Specie care înflorește vara. Flori colorate de la roz la albastru strălucitor. Tulpini tîrîtoare. Perenă, de rocărie, poziție însorită, sol calcaros.

Polygala chamaebuxus L. Specie originară din Europa, rezistă iarna afară. înflorește primăvara. Flori bicolore, roz-purpurii cu centrul galben sau alb (înainte de maturitatea fructului aripile caliciului cad, stamine concrescute la bază), pe un peduncul terminal sau în axa frunzei. Frunze mici, pieloase, lucioase, lanceolate sau eliptice, cu vîrf ascuțit. Semiarbust mic, totdeauna verde, 10-20 cm înălțime, cu tulpină ramificată, erectă sau tîrîtoare. Perenă, de rocărie. Capsulă sesilă.

Polygala myrtifolia L. Specie originară din Africa de S, plantă de seră. înflorește din apr.-aug. Flori cu peduncul scurt. Frunze invers-ovate sau alungite, cu vîrf ascuțit, moale. Tufă pînă la 1,20 m înălțime, cu lujerii pubescenți.

Polygala oppositifolia L. Specie originară din Africa de S, nu rezistă iarna afară. înflorește în apr.-sept. Flori (sepale verzi cu nervuri pe partea superioară purpur, cca 1 cm lungime, carenă verzuie cu vîrf purpuriu, petalele laterale roz-roșii-pal) în corimb terminal. Plantă pînă la 1 m înălțime cu lujeri glabri, de obicei roșietici, în tinerețe glauci. Frunze opuse, ovate sau cordiforme, cu vîrf ascuțit.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

amăreală s. f. sg. tristețe, necaz

Intrare: Polygala (gen de plante)
Polygala (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Polygala
Intrare: Polygala calcarea
Polygala calcarea park  nomenclatura binară
compus
  • Polygala calcarea
Intrare: Polygala chamaebuxus
Polygala chamaebuxus park  nomenclatura binară
compus
  • Polygala chamaebuxus
Intrare: Polygala myrtifolia
Polygala myrtifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Polygala myrtifolia
Intrare: Polygala oppositifolia
Polygala oppositifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Polygala oppositifolia