6 definiții pentru Olimp


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Olymp n. 1. munte în Tesalia de 2973 metri, privit ca locașul zeilor în mitologie; 2. nume a trei localități curat românești în acest munte, populat cu vr’o 15.000 Macedo-Români și cu orașul principal Vlaho-Livadia (Olympian).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Olimp, cel mai înalt masiv muntos din Grecia (2.911 m), situat la marginea depresiunii Tesalia, unde, potrivit mitologiei grecești, se afla locașul zeilor.

OLIMP, stațiune balneoclimaterică estivală, de interes general, situată pe țărmul Mării Negre, la 7 km N de Mangalia (jud. Constanța), căruia îi aparține din punct de vedere ad-tiv, intrată în circuitul turistic în vara anului 1972. Este indicată atât pentru cură heliomarină în timpul vacanțelor de vară, cât și pentru tratarea afecțiunilor reumatismale, posttraumatice, ginecologice, dermatologice, respiratorii ș.a.

OLIMP (OLIMBOS sau OLYMPOS), cel mai înalt masiv muntos din Grecia, situat la marginea depr. Tesalia. Alt. max.: 2.917 m. Parc național (373,6 ha). În mitologia greacă era considerat lăcaș al zeilor.

OLIMP gr.’Oλυμπος, nume dat unor munți, derivat din tema λαμπ- „a străluci” (Bailly) 1. – (Ant Ar) și act. 2. Cu e pentru o: Elimbu, ar. (Ant Ar), după numele muntelui în greaca vulgară.

Intrare: Olimp
Olimp
substantiv propriu (SPM001S)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Olimp
  • Olimpul
plural
genitiv-dativ singular
  • Olimpului
plural
vocativ singular
plural