6 definiții pentru Noe

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Noe m. patriarh biblic, scăpat de potop cu toată familia sa.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

porumbelul-lui-Noe s. v. PORUMBEL SĂLBATIC. TURTUREA.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Noe, patriarh bilbic, fiul lui Lameh și nepotul lui Matusalem. Din înștiințarea lui Dumnezeu, a construit o corabie, în care a intrat el și familia sa, precum și toate perechile de viețuitoare, și care a plutit în timpul potopului, oprindu-se, după retragerea apelor, pe muntele Ararat, devenind întemeietorul noilor rase umane prin fiii săi Sem, Ham și Iafet.

NOE (în „Vechiul Testament”), patriarh, considerat reîntemeietorul neamului omenesc în urma potopului. Fiul lui Lameh. La îndemnul lui Dumnezeu, a construit o arcă, în care a urcat familia sa și perechi ale tuturor viețuitoarelor de pe Pământ, precum și hrană pentru toți, pentru a fi salvate de la potop. După încetarea ploii, care a durat 150 zile, arca lui s-a oprit pe muntele Ararat. N. este considerat garantul înțelegerii dintre Dumnezeu și omenirea reînnoită prin fiii săi, Sem, Ham și Iafet, strămoșii semiților, hamiților și iafetizilor. Pentru creștini, N. este o prefigurare a lui Iisus Hristos, care va învinge apele morții, mântuindu-i pe oameni.

NOE bibl., ebr. Noach „consolație” (OS) 1. Noe, act. 2. Noi t.; -ani s. (16 B I 60). 3. + -ac: Noiacul (Tec II). 4. + -an:Noian, Ilie (Mag Br); + Ianoș: Noianoș ard. 5. Anoiță, Moise, ard. sec. 18. 6. + -ca: Noica (17 B III 495); Nuică, C., olt. act. cf. blg. Hoйка < Noe (Weig).

Arca lui Noe – În legenda biblică despre potop, se spune că Noe a luat în corabia sa cîte o pereche din tot ce exista ca viețuitoare pe pămînt. Din pricina aglomerării în aceeași biată navă a unei mulțimi atît de mari și de pestrițe, arca lui Noe a fost mai întîi folosită glumeț ca o imagine pentru o îngrămădire de oameni, apoi chiar de obiecte multiple și disparate. Cu timpul a devenit o expresie uzuală. O întîlnim la Heine, Alex. Dumas, Sadoveanu, Ehrenburg etc. lar în Sonete pluvioase Topîrceanu scrie: „Mai fericit ca legendarul Noe, / Din toată omenirea inundată, / În arca mea nu am decît o fată… / Deasupra lumii noi plutim în voie”. BIB.

Intrare: Noe
nume propriu (I3)
  • Noe