4 intrări

9 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENÍȚĂ, penițe, s. f. 1. Diminutiv al lui pană1; penișoară. 2. Placă de metal, mică și concavă, terminată printr-un vârf despicat, care, montată sau fixată la un toc sau stilou, folosește pentru a scrie cu cerneală. 3. Numele a două specii de plante erbacee cu flori alburii, care cresc în ape adânci, stătătoare sau lin curgătoare (Myriophyllum spicatum și verticillatum).Pană1 + suf. -iță.

PENÍȚĂ ~e f. (diminutiv de la pană) 1) Lamă mică concavă de metal, cu vârf ascuțit și despicat, care, fixată la un toc și muiată în cerneală, servește la scris. ~ de aur.Ce-i scris cu ~a nu tai cu bărdița ce e scris, scris rămâne. 2) Plantă erbacee cu frunze penate, capilare și cu flori alburii, care crește în apele stătătoare; vâsc-de-apă. /pană + suf. ~iță


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

peníță s. f., g.-d. art. peníței; pl. peníțe


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PENÍȚĂ s. v. colilie, penișoară.

PENÍȚĂ s. (BOT.; Myriophyllum spicatum și verticillatum) (reg.) brădiș, prisnel, prusten, mălura-bălții, vâsc-de-apă.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MYRIOPHYLLUM L., MIRIOFILUM, fam. Haloragidaceae, gen originar din America Centrală și de S, cu cca 40 specii, perene, acvatice, submerse. Flori (pe tip 4, rar pe tip 2, 2-8 stamine) obișnuit monoice, albe sau roșietice. Frunze adînc-penat-partite cu segmentele setacee, așezate în spirală pe tulpinile ramificate.

Myriophyllum brasiliense Cambess. (syn. M. proserpinacoides Gill.), specie cu frunzele submerse, simplu-penate (8-20 segmente), cele plutitoare verzi-albăstrui, penate, în verticil, mai mari.

Myriophyllum spicatum L., specie care înflorește vara. Flori albe, în verticile grupate în spice alungite, drepte. Bracteele inferioare adînc-divizate; cele superioare întregi, ceva mai scurte decît florile. Plantă erbacee, perenă, cu 4 frunze în verticil.

Myriophyllum verticillatum L., specie care înflorește vara. Flori albe, în verticil, la baza frunzelor sau în spice erecte, terminale. Bractee penat-sectate, de cîteva ori mai lungi decît florile. Frunze (5) în verticil. Plantă perenă.

Intrare: Myriophyllum (gen de plante)
Myriophyllum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Myriophyllum
Intrare: Myriophyllum brasiliense
Myriophyllum brasiliense park  nomenclatura binară
compus
  • Myriophyllum brasiliense
Intrare: Myriophyllum spicatum
Myriophyllum spicatum park  nomenclatura binară
compus
  • Myriophyllum spicatum
Intrare: Myriophyllum verticillatum
Myriophyllum verticillatum park  nomenclatura binară
compus
  • Myriophyllum verticillatum