9 definiții pentru Lupercalii


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LUPERCÁLII s. f. pl. Serbări religioase anuale, care se celebrau la Roma, la 15 februarie în cinstea lui Pan, zeul păstorilor și al țarinilor. – Din lat. Lupercalia.

lupercalii sfp [At: DEX2 / E: lat Lupercalia] Sărbătoare religioasă romană, care avea loc la 15 februarie în cinstea lui Pan, zeul păstorilor și al ogoarelor.

LUPERCÁLII s. f. pl. Sărbătoare religioasă romană, care avea loc la 15 februarie în cinstea lui Pan, zeul păstorilor și al țarinilor. – Din lat. Lupercalia.

LUPERCÁLII s.f.pl. Serbări anuale care se celebrau la Roma la 15 februarie în cinstea zeului Pan, zeul păstorilor și al țarinilor. [< lat. lupercalia < Lupercus – nume al zeului Pan].

LUPERCÁLII s. f. pl. serbări anuale care se celebrau la Roma pe 15 februarie, în cinstea zeului Lupercus (Pan). (< lat. lupercalia)

*lupercaliĭ f. pl. (lat. Lupercália, d. Lupercus, numele zeuluĭ Pan la Romanĭ). La Romanĭ niște sărbătorĭ păstoreștĭ destrăbălate și grosolane care se țineaŭ la 15 Februariŭ și care au fost instituite de Romul și Remu în onoarea luĭ Lupercu (Faun saŭ Pan), care apăra oile de lupĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Lupercálii s. propriu f. pl., art. Lupercáliile (-li-i-)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Intrare: Lupercalii
substantiv feminin (F170)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • Lupercalii
  • Lupercaliile
genitiv-dativ singular
plural
  • Lupercalii
  • Lupercaliilor
vocativ singular
plural

Lupercalii

  • 1. Serbări religioase anuale, care se celebrau la Roma, la 15 februarie în cinstea lui Pan, zeul păstorilor și al țarinilor.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: