2 intrări

6 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GLĂDÍȚĂ, glădițe, s. f. Arbore asemănător cu salcâmul, cu ramuri spinoase, flori mici verzui și fructe păstăi, cultivat pentru perdelele de protecție, în parcuri etc.; plătică2 (Gleditschia triacanthos).Et. nec. Cf. Gleditschia (numele științific al plantei).

GLĂDÍȚĂ ~e f. Arbore asemănător cu salcâmul, dar cu spini mai mari pe ramuri, cu flori mici verzui și cu fructul în formă de păstaie mare turtită, de culoare brună-roșcată, originar din America; plătică. /Orig. nec.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

glădíță s. f., g.-d. art. glădíței; pl. glădíțe


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GLĂDÍȚĂ s. (BOT.; Gleditschia triacanthos) plătică, (reg.) roșcovar, salcâm, roșcov-sălbatic.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GLEDITSCHIA L., GLĂDIȚĂ, PLĂTICĂ, ROȘCOV SĂLBATIC, fam. Leguminosae. Gen originar din Africa, America, Asia, Europa, America de S, cca 11 specii, arbori cu spini lungi, ramificați. Frunze simplu și dublu-penate cu foliole mai mici. Flori verzi, poligame, în raceme sau panicule, cu 6-10 stamine libere. Fructul, o păstaie turtită.

Gleditschia triacanthos L. Specie care înflorește vara. Flori (caliciul cu 3-5 sepale liniar-lanceolate, 3-5 petale obovat-obtuze, tomentoase, inegale, 5 stamine) poligame sau dioice, verzui, melifere, odorante, în raceme de cca 6 cm lungime, în axa frunzelor. Fructul, păstaie (rămîne pe arbore pînă primăvara) de cca 45 cm lungime, 4,5 cm lățime, coriacee, puțin răsucită și încovoiată, brun-negricioasă, cu numeroase semințe galben-brune cu tegumentul tare, lucios. Frunze simplu sau dublu-paripenat-compuse, cu 12 perechi foliole, cca 3 cm lungime, oblong-lanceolate, lucioase, pe margini foarte puțin-crenate, verzi, toamna devin galbene. Tulpina, 20-40 m înălțime, relativ dreaptă, se desface de jos, ritidom solzos mai tîrziu, numeroși ghimpi și pe ramuri, rezultați din modificarea lujerilor rigizi, simpli, bi- sau trifurcați (Pl. 36, fig. 213).

Intrare: Gleditschia (gen de plante)
Gleditschia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Gleditschia
Intrare: Gleditschia triacanthos
Gleditschia triacanthos  nomenclatura binară
compus
  • Gleditschia triacanthos