2 intrări

7 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ciumărea sf [At: DAMÉ, T. 185 / V: ~re / Pl: ~ele / E: ciumar + -ea] (Bot) Plantă din familia leguminoaselor, cu flori liliachii, care crește în lunci, livezi, fânețe și crânguri Si: iarba-ciumei, scrântitoare, ciumar, ciumare2 (Galega officinalis).

CIUMĂREÁ, ciumărele, s. f. Plantă erbacee medicinală cu frunze alterne și cu flori liliachii grupate în ciorchini (Galega officinalis).Cf. ciumă.

CIUMĂREÁ ~éle f. Plantă erbacee medicinală, cu tulpina ramificată, cu frunze alterne și cu flori violete, grupate în racem, și cu fructe păstăi. /cf. ciumă


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ciumăreá s. f., art. ciumăreáua, g.-d. art. ciumărélei; pl. ciumăréle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CIUMĂREÁ s. (BOT.; Galega officinalis) (reg.) scrântitoare, iarba-ciumei.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GALEGA L., CIUMĂREA, fam. Leguminosae. Gen originar din Europa și Asia, specii, erbacee, perene, glabre. Tulpini erecte, adesea flexuoase. Pe rădăcini se află nodozități (provenite din conviețuirea cu bacteriile). Frunze alterne, penat-compuse, cu foliole lanceolate, scurt-pețiolate, prevăzute cu stipele. Flori hermafrodite (stamine monodelfe, înveliș floral dublu, caliciul cu foliole, 5 petale dintre care una mai mare – vexil – mai mult sau mai puțin albastră) cu pediceli scurți, mai mult sau mai puțin pendente, albe, în raceme axilare și terminale, erecte. Fruct, păstaie liniară, subțire.

Galega officinalis L. Specie care înflorește vara. Flori liliachii sau albe, în raceme (axilare sau terminale). Frunze alterne, penat-compuse, cu foliole lanceolate, scurt-pețiolate, pe plante erbacee, perene, glabre. Tulpină erectă, 90-120 cm înălțime.

Intrare: Galega (gen de plante)
Galega (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Galega
Intrare: Galega officinalis
Galega officinalis park  nomenclatura binară
compus
  • Galega officinalis