4 definiții pentru Dosoftei


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Dosofteiu m. Mitropolit al Moldovei în două rânduri; erudit și activ, părintele poeziei noastre bisericești, Dosofteiu a tradus Psaltirea în versuri (1673) și Viețile sfinților (1683); mort în Rusia (1630-1711).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Dosoftei (1624-1693), cârturar român, mitropolit al Moldovei (1671-1686), de origine macedoneană (numele de mirean: Dumitru Barila). A fost mai întâi monah la m-rea Probota (1649), episcop la Huși (1658) și la Roman (1669). Creator al poeziei românești culte și promotor al limbii române în bis., a tradus din slavonă și a prelucrat Psaltirea pre versuri tocmită (1673) și a tradus Sfânta Liturghie, Paremiile de preste an și Viața și petrecerea sfinților (4. vol.). Datorită vitregiei vremurilor a fost exilat în Polonia, unde a și murit.

DOSOFTEI (numele monahal al lui Dimitrie Barila) (c. 1624-1693, n. în ținutul Sucevei), cărturar, poet și traducător român. Mitropolit al Moldovei (1671-1674 și 1675-1686). A promovat introducerea limbii române în biserică; a instalat la Iași o tipografie, unde a tipărit în românește numeroase cărți bisericești. Creator al poeziei românești culte, a tradus și prelucrat din slavonă „Psaltirea pre versuri tocmită” – prima mare operă în versuri, tipărită în românește, remarcabilă prin intuițiile lirice și prin inventivitatea ritmurilor -, precum și alte lucrări religioase („Psaltirea de-nțeles”, „Viața și petrecerea svinților”, „Molitvenic de-nțeles”, „Parimiile preste an”, „Octoih”). Opera laică a lui D. cuprinde o istorie în versuri a Moldovei, stihuri închinate stemei țării și traducerea prologului dramei „Erophile” a scriitorului cretan Gheorghios Hortatzis. D. este primul poet cult al literaturii române, depășind prin geniu poetic modelul literaturii religioase canonice.

Intrare: Dosoftei
Dosoftei nume propriu
nume propriu (I3)
  • Dosoftei