4 intrări

13 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OBSI s. f. Numele mai multor specii de plante erbacee asemănătoare cu ovăzul, cultivate pentru nutreț (Bromus și Brachypodium). – Din bg. obsila, scr. ovsika.

SECĂREA, secărele, s. f. Plantă erbacee din familia gramineelor asemănătoare cu ovăzul (Bromus secalinus).Secară + suf. -ea.

OBSI f. Plantă erbacee asemănătoare cu ovăzul, care crește prin fânețe și prin pășuni sau este cultivată pentru nutreț. /<bulg. obsila, sb. ovsika

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

OBSI s. (BOT.; Bromus secalinus) (reg.) odaie, secărea, iarba-ovăzului, iarba-vântului.

OBSI s. v. raigras englezesc, sălbăție, zizanie.

SECĂREA s. (BOT.; Bromus ramosus) (reg.) iarba-ovăzului, iarba-vântului.

SECĂREA s. v. chimen, chimion, molură, obsigă, secară.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BROMUS L., OBSIGĂ, fam. Gramineae. Gen originar din zona continentală, cca 110 specii, erbacee, anuale, bienale sau perene. Tulpină glabră. Frunze liniare sau liniar-lanceolate, cu vagina glabră sau pubescentă, aproape în întregime deschisă. Flori hermafrodite (3 stamine, rareori mai puține, stigmat pornind din partea laterală a ovarului, peri rigizi, pectinați, pe marginea paleelor), în spiculețe multiflore, păroase sau glabre, formînd o paniculă ușor laxă ale cărei ramuri sînt dispuse alternativ, pe 2 rînduri.

Bromus brizaeformis Fisch. et Mey. Specie care înflorește în iun.-iul. Cca 10-20 flori așezate în paniculă rară, pendentă, cu puține spiculețe cu peduncul lung și subțire. Plantă anuală cu tulpină netedă. Frunze liniare.

Bromus squarrosus L. Specie care înflorește în iun.-iul. Flori 8-20, în spiculețe glabre și lucioase, foarte rar oval-lunguiețe sau eliptice, care formează o paniculă laxă-simplă, pendentă, cu pedunculi subțiri, îndoiți, mai scurți decît spiculețele. Plantă anuală cu tulpină sveltă și scurtă. Frunze înguste, liniare.

Bromus sterilis L. (syn. B. jubatus Ten.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori 6-10, dispuse în spiculețe glabre lung-aristate, grupate în paniculă laxă, pendentă. Plantă anuală, rămîne mult timp verde, mai tîrziuse colorează în maro-violet. Se cultivă în locuri însorite. Tulpina de 55 cm înălțime, erectă, glabră. Frunze liniare, vîrf ascuțit, pubescente.

Intrare: Bromus (gen de plante)
Bromus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Bromus
Intrare: Bromus brizaeformis
Bromus brizaeformis park  nomenclatura binară
compus
  • Bromus brizaeformis
Intrare: Bromus squarrosus
Bromus squarrosus park  nomenclatura binară
compus
  • Bromus squarrosus
Intrare: Bromus sterilis
Bromus sterilis park  nomenclatura binară
compus
  • Bromus sterilis