4 definiții pentru Bârlad

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Bârlad n. 1. cel mai însemnat afluent d’a stânga Siretului, care udă orașul cu acelaș nume; 2. capitala județului Tutova, așezată pe apa Bârladului, cu 25.000 loc. (Bârlădean).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÎRLAD 1. Rîu, afl. stg. al Siretului; 289 km. Izv. din Dealul Bour (Pod. Central Modovenesc), traversează pod. cu același nume și trece prin Negrești, Crasna, Racova, Tutova, Zeletin. 2. Podișul Bîrladului, unitate de podiș în cadrul Pod. Modovenesc, cuprinsă între Siret, Prut, C. Moldovei și C. Română, străbătută de rîul cu același nume. Relief cu numeroase coaste (Racovei, Iașilor), dealuri (Lohanului, Tutovei, Fălciului) și suprafețe degradate. Alt. max.: 561 m (Dealul Doroșanu). Diviziuni: Pod. Central Moldovenesc la N, Colinele Tutovei la S, Depr. Elanului la E. Viticultură. Pomicultură. 3. Municipiu în jud. Vaslui, pe rîul cu același nume; 76.708 loc. (1991). Expl. de nisip metalurgic. Termocentrală. Ind. de prelucr. a metalelor; fabrici de rulmenți (din 1953), de elemente pneumatice pentru automatizare, de aparate de măsură și control, cărămidă și alim. (morărit, panificație, conserve de legume și fructe, preparate din carne, vinuri și băuturi alcoolice, uleiuri vegetale). Filatură și țesătorie de vigonie. Topitorie de cînepă. Teatru. Muzeul memorial „V. Pârvan”. Menționat documentar din 1401, dar cu existență anterioară, vestigiile arheologice atestă o locuire din epoca fierului. În evul mediu a fost principalul centru al Țării de Jos a Moldovei, cu important rol meșteșugăresc și comercial. Declarat municipiu în 1968.

PODIȘUL BÂRLADULUI v. Bârlad.

BÎRLAD numele rîului, și al tîrgului construit pe malul său, pare să fie la origine n. de persoană. 1. Cu acest nume (ca n. unic sau de familie) găsim trei persoane în documentele moldovenești dinainte de Ștefan cel Mare (Dm), patru în doc. acestuia (C Ștef), apoi, cîte una, în alte colecții: (Sur II; Sd. însoțit de numele localității: Bîrlad din Fălciu 1639, 1641 (Sur III și XXI). Interesant e cazul lui „Gavril cu frații săi, Toader, Cupcea și Dan” fiecare cu patronimul „Bîrlad”, dar tatăl lor se cheamă „Petrea Bîrlădescul din satul Bîrlădești” (16 A I 188, 195, 441); Bîlco Bîrlădescul (C Ștef). Ca prenume: Bîrlad fecior Fedcăi (Isp I1; 16 A I 461). 2. Bîrlădeț, apă. 3. Bîrlăgeul t. 4. La plural slav: Bărladi, 1438 (Ulianițki, Doc. p. 15). 5. Bărlal din Halinga b., olt. (BCI XII 156) și Bărlătești s., mold. (RI VI 78). V. studiul lui Al. Philippide (OR II 362-370).

Intrare: Bârlad
Bârlad
substantiv propriu (SP001MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Bârlad
  • Bârladul
plural
genitiv-dativ singular
  • Bârladului
plural
vocativ singular
plural