10 definiții pentru Artemis

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Artemis f. Mit. numele grec al Dianei.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!Artemis s. propriu f., g.-d. lui Artemis

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Artemis, în mitologia greacă, zeița vînătorii, asimilată de timpuriu de către romani cu Diana, o veche divinitate de origine italică (v. și Diana). Artemis, soră geamănă cu Apollo (în legătură cu nașterea ei, v. Apollo), era fiica lui Zeus și a Letonei. La început a avut aceleași atribute cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi și moarte printre muritori. Artemis își secondează fratele în numeroase acțiuni: îl însoțește în exil atunci cînd Apollo ispășește omorîrea Pythonului, e alături de el în războiul troian, participă împreună la uciderea copiilor Niobei etc. Cînd Apollo ajunge să fie identificat cu Helios (Soarele), Artemis e identificată și ea cu Selene (Luna). Mai tîrziu, Artemis capătă atribute de zeitate binefăcătoare: ea era, de pildă, considerată protectoare a cîmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase. În calitatea sa de zeiță a vînătorii era înfățișată ca o fecioară sălbatică, singuratică și care cutreiera pădurile însoțită de o haită de cîini, dăruiți de Pan, ucigînd animalele cu arcul și cu săgețile ei făurite de Hephaestus. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toți cei care încercau să se apropie de ea (v. Actaeon și Orion) sau, dacă la rîndu-i încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece și stranie (v. Endymion).

Artemis (Artemiza), zeița vânătorii în mitologia greacă, soră geamănă cu Apolo, asimilată de timpuriu la romani cu Diana. Cultul zeiței era foarte răspândit în Asia Mică, Artemis reprezentând puterea de procreare a rasei umane și simbolul fertilității.

ARTEMIS (în mitologia greacă), zeița vînătorii, fiica lui Zeus și a titanidei Leto, soră geamănă cu Apolo. Asimilată timpuriu la romani cu Diana.

Artemis din Ephesus, divinitate de origine asiatică, pe care grecii au găsit-o în Ionia la sosirea lor acolo. Era socotită drept zeiță a fertilității, a rodirii pămîntului și nu avea nimic comun cu Artemis din mitologia greacă, în afară de nume.

Delia, denumire purtată de Artemis, fiindcă s-a născut în insula Delos.

Phoebe 1. Una dintre leucipide. 2. Una dintre titanide, mama lui Leto și a Asteriei. 3. Denumire purtată de zeița Artemis.

Trivia, denumire purtată de zeița Artemis, (sau de Hecate), a cărei statuie se afla la întretăierile de drumuri.

Upis, divinitate protectoare a nașterilor, identificată adesea cu Artemis.

Intrare: Artemis
Artemis nume propriu
nume propriu (I3)
  • Artemis