4 definiții pentru Aiax

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Aiax m. numele a doi eroi greci dela împresurarea Troiei: unul, fiul lui Oileu, faimos prin nelegiuirile sale; celălalt, fiul lui Telamon, se ucise într’un moment de nebunie.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Aiax 1. Fiul lui Oileus, regele locrienilor. A participat la războiul troian, unde s-a distins prin vitejia sa. Era renumit printre greci și ocupa locul al doilea după Achilles în ceea ce privește iuțeala picioarelor lui. Aiax și-a atras mînia zeilor urmărind-o pe Cassandra pînă în incinta templului zeiței Athena, unde a necinstit-o. Drept urmare, la întoarcerea spre patrie, zeița (după alții Poseidon) a dezlănțuit o furtună care i-a sfărîmat corabia. Aiax a reușit totuși să se salveze, agățîndu-se de o stîncă. Continuînd însă să-i sfideze pe zei, Poseidon de data aceasta a lovit cu tridentul în stînca pe care se refugiase Aiax, scufundînd-o în mare. 2. Fiul lui Telamon, regele din Salamis și nepotul lui Aeacus. A participat la războiul troian, fiind cel mai viteaz dintre greci după Achilles. După moartea acestuia Aiax și-a disputat cu Odysseus armele lui Achilles. Cîștigătorul a fost Odysseus. Vazîndu-se învins, Aiax a fost cuprins de o furie oarbă și, pierzîndu-și mințile, s-a năpustit asupra unei cirezi de vite, pe care le-a ucis luîndu-le drept dușmanii săi. Mai apoi, revenindu-și în simțiri și rușinat de isprava sa, Aiax și-a pus singur capăt zilelor.

AIAX (AIAS), numele a doi eroi din poemele homerice. 1. Fiul lui Telamon, regele Salaminei; cel mai viteaz erou al aheilor, după Ahile, în războiul troian. 2. Fiul lui Oileu. Rege al Iocrienilor. În timpul războiului troian a răpit-o pe Casandra de lîngă altarul Atenei, unde se refugiase, împietate pentru care zeii l-au pedepsit zdrobindu-i corabia de stînci.

Oileus, regele locrienilor și tatăl lui Aiax. Acesta din urmă era denumit Oileus după numele tatălui său și ca să se deosebească de Aiax, fiul lui Telamon. Oileus a participat la expediția argonauților.

Intrare: Aiax
nume propriu (I3)
  • Aiax