6 definiții pentru țigărar

ȚIGĂRÁR, țigărari, s. m. Insectă din ordinul coleopterelor, de culoare albastră- verzuie cu reflexe aurii, care își depune ouăle pe frunzele anumitor plante pe care le răsucește în formă de țigară de foi (Byctiscus betulae).Țigară + suf. -ar.

ȚIGĂRÁR, țigărari, s. m. Insectă din ordinul coleopterelor, de culoare albastră-verzuie cu reflexe aurii, care își depune ouăle pe frunzele anumitor plante pe care le răsucește în formă de țigară de foi (Byctiscus betulae).Țigară + suf. -ar.

ȚIGĂRÁR, țigărari, s. m. Gîndac de culoare albastră cu reflexe aurii, care își depune ouăle în frunzele anumitor plante, după ce le răsucește în chipul unei țigări de foi (Rhynchiles betulae).

țigărár s. m., pl. țigărári

țigărár s. m., pl. țigărári

ȚIGĂRÁR ~i m. Insectă dăunătoare, de talie mică, colorată în albastru, cu nuanțe aurii, care își depune ouăle pe frunze, cărora le dă aspectul unei țigări. /țigară + suf. ~ar

Intrare: țigărar
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular țigărar țigărarul
plural țigărari țigărarii
genitiv-dativ singular țigărar țigărarului
plural țigărari țigărarilor
vocativ singular
plural

țigărar

  • 1. Insectă din ordinul coleopterelor, de culoare albastră-verzuie cu reflexe aurii, care își depune ouăle pe frunzele anumitor plante pe care le răsucește în formă de țigară de foi (Byctiscus betulae).
    surse: DEX '09 DLRLC

etimologie:

  • Țigară + sufix -ar.
    surse: DEX '98 DEX '09