Cuvântul zilei, 23 ianuarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
banjo
© imagine Ștefania

BANJO, banjouri, s. n. Instrument muzical asemănător cu mandolina, cu cinci până la nouă coarde și cu cutia de rezonanță rotundă, acoperită cu o membrană. – Din fr. banjo.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: carierism

În 1783 s-a născut Stendhal, scriitor francez. În romanul Roșu și negru relatează încercările unui tânăr de a-și depăși condiția socială. Critica îl consideră unul dintre cele mai bune zece romane din lume.
iconița cuvântului zilei

2022: liberticid

În 1835 Alexis de Tocqueville publică Despre democrație în America, în care expune posibilele derive liberticide ale pasiunii pentru egalitatea între oameni.
iconița cuvântului zilei

2021: cazuistică

În 1656 matematicianul, fizicianul și filosoful Blaise Pascal publică pentru prima dată Lettres provinciales, un atac împotriva cazuisticii.
iconița cuvântului zilei

2020: fatidic

S-a născut în 1928 actrița franceză Jeanne Moreau. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Focul fatidic.
iconița cuvântului zilei

2019: recula

Se naște în 1855 John Moses Browning, proiectant de arme american, care a dezvoltat o mare varietate de arme militare și destinate civililor, cartușe, mecanisme de arme, multe dintre ele fiind utilizate în lume până în zilele noastre.