Cuvântul zilei, 8 iunie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
galion
© imagine Ramona

GALION, galioane, s. n. 1. Navă cu pânze folosită în trecut de spanioli în război și pentru transportul mărfurilor. 2. Ornamentație (în lemn) montată la prora unor nave cu pânze. 3. (Tipogr.) Planșetă de metal sau de lemn pe care se așază rândurile de litere culese. [Pr.: -li-on] – Din ngr. ghaleóna, fr., it. galion.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: bain-marie

Pe 8 iunie 1784 s-a născut Antonin Carême, bucătar francez, cu rol important în apariția bucătăriei franceze de înaltă clasă, într-o perioadă în care Revoluția i-a împins pe aristocrați în exil și i-a obligat pe bucătarii lor să deschidă restaurante în oraș. Cunoștințele lor, până atunci ascunse în conacele private ale aristocrației, s-au răspândit și au fost copiate. Carême le-a reunit pe toate, le-a tipărit, fiind primul care a ridicat arta culinară la nivelul unei științe. Maestrul a inventat, de asemenea, sosurile ușoare, a stabilit regulile și timpul ideal de gătire, punând astfel bazele gastronomiei moderne.
iconița cuvântului zilei

2022: izobată

Ziua Oceanului Planetar (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: încrengătură

În 1955 s-a născut informaticianul englez Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web. Acesta este o rețea de pagini și documente interconectate prin legături (cunoscut colocvial, dar incorect, sub numele de Internet).
iconița cuvântului zilei

2020: oțios

S-a născut în 1903 Marguerite Yourcenar, scriitoare de limbă franceză de origine belgiană. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și Alexis sau Tratat despre lupta zadarnică.
iconița cuvântului zilei

2019: consonanță

S-a născut în 1867 Frank Lloyd Wright, unul dintre cei mai proeminenți și influenți architecți ai primei jumătăți a secolului 20. A fost adeptul arhitecturii organice care promovează armonia dintre habitatul uman și natură.