Cuvântul zilei, 7 iunie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
prăvăli
© imagine Ramona

PRĂVĂLI, prăvălesc, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A (se) înclina, a (se) apleca într-o parte; a (se) răsturna, a (se) rostogoli; a cădea sau a face să cadă, a (se) arunca în adâncime, a (se) prăbuși, a (se) trânti. ♦ Refl. A fugi în goana mare, a se năpusti la vale; a se repezi spre ceva, a tăbărî, a da buzna. ♦ Refl. (Despre ape) A curge cu repeziciune, căzând de la înălțime; a se revărsa, a se întinde. ♦ Refl. Fig. A se întinde, a se răspândi, a se împrăștia. ♦ Tranz. A arunca; a azvârli. 2. Refl. (Despre vânt, furtună, ploaie etc.) A se dezlănțui cu putere, a se porni cu violență. 3. Tranz. și refl. A (se) surpa, a (se) nărui, a (se) dărâma, a (se) prăbuși. – Din bg. provalja, sb. provaliti.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: rânced

Ziua Mondială a Securității Alimentare (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: sintetism

În 1848 se năștea pictorul Paul Gauguin. Împreună cu Van Gogh, au inițiat la Pont-Aven gruparea artistică „sintetistă”.
iconița cuvântului zilei

2020: eschimos

S-a născut în 1879 Knud Rasmussen, explorator, antropolog și etnolog danez. A organizat șapte expediții numite Thule care au contribuit foarte mult la cunoașterea stilului de viață al eschimoșilor din Groenlanda și Canada.
iconița cuvântului zilei

2019: sacerdot

Vaticanul devine stat suveran în 1929. Este un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici.
iconița cuvântului zilei

2018: obidit

S-a născut în 1952 actorul irlandez Liam Neeson. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale este cel al lui Jean Valjean din ecranizarea romanului „Mizerabilii” din 1998.