Cuvântul zilei, 24 septembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
cardanic
© imagine Ștefania

CARDANIC, -Ă, cardanici, -ce, adj. 1. (Despre un sistem de suspensie) Care permite unui obiect suspendat să-și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație a două piese ale unui mecanism) Care permite uneia dintre piese să-și păstreze poziția favorabilă transmiterii mișcării, indiferent de poziția celeilalte piese. ◊ Ax cardanic sau axă cardanică = arbore de transmisie (la automobile și la alte mașini) care leagă cutia de viteză cu arborele diferențialului. – Cardan + suf. -ic.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dulcoare

S-a născut în 1896 Francis Scott Fitzgerald, cunoscut ca unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului 20. Blândețea nopții este unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale.
iconița cuvântului zilei

2022: valmă

În 2015 are loc o busculadă în timpul pelerinajului la Mecca soldată cu peste 1100 de morți și 934 de răniți.
iconița cuvântului zilei

2020: hagialâc

În 2015, în timpul hagialâcului anual de la Mecca, a avut loc o busculadă în care se estimează că au murit peste 2.000 de oameni.
iconița cuvântului zilei

2019: poliginie

În 1890, liderul grupării religioase mormone, Wilford Woodruff, anunță public renunțarea la poligamie a membrilor grupului.
iconița cuvântului zilei

2018: halbă

Sponsorizat de Pilsner Urquell.