Cuvântul zilei, 8 ianuarie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
coliliu
© imagine Ramona

COLILÍU, -ÍE, colilii, s. f., adj. 1. S. f. Numele mai multor specii de plante erbacee din familia gramineelor, cu tulpini subțiri, înalte, cu frunze înguste, cu inflorescența un panicul cu prelungiri flexibile, prevăzute în vârful semințelor cu perișori albi și pufoși; năgară (Stipa).Expr. Alb-colilie = (despre părul capului, p. ext., despre oameni) (cu părul) complet alb. (Pop.) A-i fi (cuiva) calea în colilie = a avea un drum frumos, plăcut. 2. Adj. Alb (ca colilia). [Var.: (pop.) colíe s. f.] – Cf. sb. kovilje.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: rumega

În 1904 s-a născut Walter Diemer, inventatorul gumei de mestecat. Din 2007, anul în care a fost lansat iPhone, vânzările de gumă de mestecat au scăzut pentru că telefoanele ne țin ocupați la cozile din magazine și suntem mai puțin tentați să cumpărăm guma de mestecat expusă lângă case.
iconița cuvântului zilei

2022: răbduriu

S-a născut în 1925, la Hamburg, Helmuth Günther Hübener, cel mai tânăr luptător de rezistență german executat de naziști (la 17 ani).
iconița cuvântului zilei

2020: solvabil

În 1835 SUA reușește pentru singura dată în istorie să ajungă la zero datorii.
iconița cuvântului zilei

2019: tordant

Se naște în 1941 Dr. Graham Arthur Chapman, comic, actor, scriitor și doctor englez, unul din cei șase membri ai grupului umoristic Monty Python.
iconița cuvântului zilei

2018: singularitate

Se naște în 1942 fizicianul britanic Stephen William Hawking, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. Printre domeniile sale de studiu se numără singularitățile gravitaționale.