Cuvântul zilei, 11 iulie 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
chilug
© imagine Ramona

CHILUG adv. (În expr.) A tunde (pe cineva) chilug = a tunde pe cineva până la piele. – Cf. pilug.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: compozit

Nu știm exact când s-a născut Giuseppe Arcimboldo (pe la 1527), însă sigur a murit pe 11 iulie 1593 la Milano. A fost un pictor manierist. Deși a pictat doar vreo treizeci de tablouri, Arcimboldo a lăsat o amprentă profundă asupra imaginației noastre colective. Suntem cu toții familiarizați cu portretele sale uimitoare, compuse dintr-un ansamblu de elemente disparate – flori, fructe, animale, carne sau obiecte cotidiene – care evocă un sentiment de stranietate sau fascinație.
iconița cuvântului zilei

2023: paremiologic

În 1865 se năștea la Bursa (Turcia) Iuliu A. Zanne, autorul unei monumentale lucrări în 10 volume, Proverbele românilor, în care a strâns peste 20.000 de proverbe din toate regiunile locuite de vorbitori de limbă română.
iconița cuvântului zilei

2022: întroniza

În 1959 s-a născut Richie Sambora, chitarist, cântăreț, producător și compozitor american. Este cunoscut mai ales pentru că a fost chitaristul trupei de rock Bon Jovi timp de 30 de ani. În 2018, Sambora a intrat în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al Bon Jovi.
iconița cuvântului zilei

2021: bombastic

În 1995 cântărețul jamaicano-american Shaggy lansează albumul Boombastic pe care se găsește și hitul cu același nume.
iconița cuvântului zilei

2020: dezampara

S-a născut în 1967 scriitoarea americană Jhumpa Lahiri. În română i s-au tradus volumele Interpret de maladii, Porecla, Pământ neîmblânzit și Distanța dintre noi în care scriitoarea explorează viața în exil a protagoniștilor și angoasele omului rupt între identitățile din care este alcătuit.