Cuvântul zilei, 11 iulie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
compozit
© imagine Ștefania

COMPOZIT, -Ă, compoziți, -te, adj., s. f., s. n. 1. Adj. Alcătuit din elemente disparate, felurite, heteroclit. ◊ Ordinul compozit (și substantivat, n.) = ordin arhitectonic antic, caracterizat în special prin capitelul cu volute și cu frunze de acantă, rezultat din combinarea capitelului ionic cu cel corintic. 2. S. f. (La pl.) Familie de plante superioare, dicotiledonate, erbacee, rar lemnoase, cu frunze de obicei alterne, cu flori mici, simple și numeroase, dispuse în inflorescențe în formă de capitule și adesea cu latex în organele vegetative; compozee; (și la sg.) plantă din această familie. ◊ (Adjectival) Plantă compozită. 3. S. n. pl. (Tehn.) Materiale ce reunesc într-un singur produs unele elemente care, de obicei, nu se asociază în mod natural. – Din fr. composite, lat. compositus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 11 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: paremiologic

În 1865 se năștea la Bursa (Turcia) Iuliu A. Zanne, autorul unei monumentale lucrări în 10 volume, Proverbele românilor, în care a strâns peste 20.000 de proverbe din toate regiunile locuite de vorbitori de limbă română.
iconița cuvântului zilei

2022: întroniza

În 1959 s-a născut Richie Sambora, chitarist, cântăreț, producător și compozitor american. Este cunoscut mai ales pentru că a fost chitaristul trupei de rock Bon Jovi timp de 30 de ani. În 2018, Sambora a intrat în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al Bon Jovi.
iconița cuvântului zilei

2021: bombastic

În 1995 cântărețul jamaicano-american Shaggy lansează albumul Boombastic pe care se găsește și hitul cu același nume.
iconița cuvântului zilei

2020: dezampara

S-a născut în 1967 scriitoarea americană Jhumpa Lahiri. În română i s-au tradus volumele Interpret de maladii, Porecla, Pământ neîmblânzit și Distanța dintre noi în care scriitoarea explorează viața în exil a protagoniștilor și angoasele omului rupt între identitățile din care este alcătuit.
iconița cuvântului zilei

2019: chilug

S-a născut în 1920 actorul american de origine rusă Yul Brynner. Actorul s-a ras în cap pentru rolul din Regele și eu, pe care l-a interpretat pe scenă și în film și pentru care a obținut premiul Oscar. Chelia a devenit trăsătura sa fizică cea mai recunoscută.