Cuvântul zilei, 23 ianuarie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
batiscaf
© imagine Ancuța Costandache

BATISCAF, batiscafuri, s. n. Aparat de explorare a marilor adâncimi submarine care se poate deplasa prin mijloace proprii. – Din fr. bathyscaphe.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: banjo

În 1910 s-a născut Django Reinhardt, francez de etnie romă, chitarist de jazz și compozitor, considerat unul din cei mai mari chitariști de jazz ai tuturor timpurilor și primul muzician de talie mondială „produs” de continentul european. S-a lansat în muzică cântând la banjo, dar, pierzându-și două degete într-un incendiu, a trebuit să renunțe la acest instrument în favoarea chitarei. A inventat un stil special, „gypsy jazz”, care i-a adus faima internațională.
iconița cuvântului zilei

2023: carierism

În 1783 s-a născut Stendhal, scriitor francez. În romanul Roșu și negru relatează încercările unui tânăr de a-și depăși condiția socială. Critica îl consideră unul dintre cele mai bune zece romane din lume.
iconița cuvântului zilei

2022: liberticid

În 1835 Alexis de Tocqueville publică Despre democrație în America, în care expune posibilele derive liberticide ale pasiunii pentru egalitatea între oameni.
iconița cuvântului zilei

2021: cazuistică

În 1656 matematicianul, fizicianul și filosoful Blaise Pascal publică pentru prima dată Lettres provinciales, un atac împotriva cazuisticii.
iconița cuvântului zilei

2020: fatidic

S-a născut în 1928 actrița franceză Jeanne Moreau. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Focul fatidic.