Cuvântul zilei, 1 mai 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
caustic
imagine © Andrea Homorodean

CAUSTIC, -Ă, caustici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. (Despre substanțe chimice) Care arde, distruge țesutul animal și vegetal. ◊ Sodă caustică = hidrat de sodiu cristalizat, cu multe întrebuințări în industrie. 2. Adj. Fig. Mușcător, satiric. 3. S. f. (Fiz.) Pată luminoasă de forma unei suprafețe care înfășoară razele reflectate sau refractate într-un sistem optic, reprezentând imaginea deformată a unei surse de lumină. – Din it. caustico, lat. causticus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 1 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: desferecat

S-a născut în 1982 actorul nord-irlandez James „Jamie” Dornan, cunoscut pentru rolul Christian Grey din seria de filme Cincizeci de umbre printre care și Cincizeci de umbre descătușate.
iconița cuvântului zilei

2022: verbuncaș

În 1908 s-a născut Krystyna Skarbek, renumită spioană engleză din timpul celui de-al doilea război mondial. Datorită ei, serviciile secrete britanice și-au revizuit criteriile de recrutare a femeilor.
iconița cuvântului zilei

2021: sinopsis

În 1941, Orson Welles lansează Citizen Kane, primul său film, considerat de mulți critici, cineaști și cinefili cel mai bun film din toate timpurile.
iconița cuvântului zilei

2020: dendrită

S-a născut în 1852 Santiago Ramón y Cajal, histologist și doctor spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1906. Ramón y Cajal este considerat a fi unul dintre fondatorii neuroștiinței moderne. A fost primul care a efectuat schițe cu celulele nervoase, descriind cu exactitate axonii și dendritele.
iconița cuvântului zilei

2019: pentagramă

S-a născut în 1921 scriitorul de literatură științifico-fantastică, fantastică și literatură pentru copii Vladimir Colin. Unul dintre romale sale se numește Pentagrama.