Cuvântul zilei, 31 ianuarie 2017

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
emancipa
© imagine Tiberiu

EMANCIPÁ, emancipez, vb. I. 1. Refl. și tranz. A(-și) câștiga sau a face să-și câștige independența; a (se) elibera (1). ♦ Refl. (Despre copii și adolescenți) A se elibera de prejudecăți, constrângeri, convenții sociale etc. 2. Tranz. (În unele state) A scoate un minor de sub tutela părintească sau a tutorelui și a-i acorda, înainte de a ajunge la majorat, o parte din drepturile unui major. – Din fr. émanciper, lat. emancipare.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2021: tremolo

În 1834 se deschide, la București Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator.
iconița cuvântului zilei

2020: trapist

S-a născut în 1915 călugărul trapist Thomas Merton, mistic și scriitor, autorul a peste șaptezeci de cărți traduse în douăzeci de limbi. Printre traducerile în limba română amintim Mistici creștini și maeștri Zen, precum și cea mai cunoscută lucrare a sa, Muntele cu șapte trepte.
iconița cuvântului zilei

2019: gealat

S-a născut în 1923 scriitorul american Norman Mailer. A obținut premiul Pulitzer în 1979 pentru romanul Cântecul călăului.
iconița cuvântului zilei

2018: magnetosferă

60 de ani de la confirmarea existenței centurii de radiație Van Allen.
iconița cuvântului zilei

2016: parodie

79 de ani de la nașterea scriitorului Mircea Micu, autor al mai multor cărți de parodii.

Comentarii