Cuvântul zilei, 31 ianuarie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
votiv
© imagine Tiberiu

VOTIV, -Ă, votivi, -e, adj. (Despre inscripții) Care exprimă o făgăduință solemnă (față de divinitate); hărăzit, închinat divinității. ◊ Tablou votiv = fragment dintr-o pictură murală (bisericească) înfățișând pe ctitori, de obicei cu miniatura bisericii în mâini. – Din fr. votif, lat. votivus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: deborda

În 1953 o furtună puternică combinată cu maree înalte a provocat unul dintre cele mai grave dezastre naturale care a atins Țările de Jos și Anglia. Apa a crescut până la 4,50 metri peste nivelul normal și a inundat o mare parte din teritoriile lor. Aproximativ 1800 de persoane au fost luate de ape.
iconița cuvântului zilei

2022: simian

Ham, originar din Camerun, a fost primul cimpanzeu care a călătorit în spațiu, unde a petrecut 6 minute. Evenimentul a avut loc pe 31 ianuarie 1961. Zborul a fost un succes, animalul fiind recuperat sănătos.
iconița cuvântului zilei

2021: tremolo

În 1834 se deschide, la București Școala de muzică vocală, de declamație și literatură a Societății Filarmonice, nucleul viitorului Conservator.
iconița cuvântului zilei

2020: trapist

S-a născut în 1915 călugărul trapist Thomas Merton, mistic și scriitor, autorul a peste șaptezeci de cărți traduse în douăzeci de limbi. Printre traducerile în limba română amintim Mistici creștini și maeștri Zen, precum și cea mai cunoscută lucrare a sa, Muntele cu șapte trepte.
iconița cuvântului zilei

2019: gealat

S-a născut în 1923 scriitorul american Norman Mailer. A obținut premiul Pulitzer în 1979 pentru romanul Cântecul călăului.