Cuvântul zilei, 17 noiembrie 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
fanariot
© imagine Addell Design

FANARIOT, -Ă, fanarioți, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Grec din păturile înstărite care locuia în cartierul Fanar din Constantinopol; spec. demnitar al Porții Otomane ori dregător sau domn în Țările Române care provenea din această pătură greacă înstărită. ◊ Epoca fanarioților = perioadă din istoria României cuprinsă între anii 1711 (în Moldova) și 1716 (în Țara Românească) și 1821. 2. Adj. Care aparține fanarioților (1), privitor la fanarioți; caracteristic fanarioților; fanariotic. [Pr.: -ri-ot] – Din ngr. fanariótis.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 17 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: furbisa

Din 1871 există American Rifle Association (devenită ulterior NRA, National Rifle Association), instituția care are ca misiune garantarea dreptului constituțional al fiecărui cetățean american de a deține și de a purta arme de foc.
iconița cuvântului zilei

2022: virulent

În 2019, apariția oficială a SARS-CoV-2, coronavirus care provoacă Covid-19, la Wuhan, în China.
iconița cuvântului zilei

2021: antropic

În 1970, Douglas Engelbart primește brevetul pentru primul mouse.
iconița cuvântului zilei

2020: pretimpuriu

Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur.
iconița cuvântului zilei

2019: târnui

În 1989 au loc manifestații anticomuniste ale studenților din Praga care au marcat începutul Revoluției de catifea. Poliția ripostează și se înregistrează 600 de răniți.