Cuvântul zilei, 19 mai 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
octopod
imagine © Gabriel Miu

OCTOPOD, -Ă, octopozi, -de, adj., s. n. 1. Adj. (Despre animale) Care are opt picioare. 2. S. n. (La pl.) Ordin de moluște cefalopode, care cuprinde animale cu opt tentacule în jurul capului, purtătoare de ventuze; (și la sg.) animal din acest ordin. – Din fr. octopode.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: idealism

S-a născut în 1762 Johann Gottlieb Fichte, filosof german, părintele idealismului german și continuatorul ideilor lui Kant.
iconița cuvântului zilei

2022: prihană

În 1536 Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George, și trădare. Istoricii văd acuzațiile contra ei ca fiind neconvingătoare.
iconița cuvântului zilei

2021: inaniție

În 1845 exploratorul britanic John Franklin pornește cu navele HMS Erebus și HMS Terror în ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Prinse în gheață mai bine de un an, navele sunt abandonate și întreg echipajul moare de foame, hipotermie, otrăvire cu plumb și scorbut.
iconița cuvântului zilei

2020: matahală

S-a născut în 1946 André the Giant, luptător wrestler și actor francez. El a avut între 215 și 240 kg și 224 cm înălțime.
iconița cuvântului zilei

2019: gratifica

În 1802 Napoleon Bonaparte a înființat ordinul Legiunea de Onoare, pentru a recompensa merite civile și militare deosebite aduse în serviciul Franței.