Cuvântul zilei, 10 decembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
salamandră
© imagine Carmen Nistor

SALAMANDRĂ, salamandre, s. f. Animal batracian asemănător cu șopârla, cu picioarele scurte și îndreptate în lături și cu pielea neagră pătată cu galben, care secretă o substanță iritantă cu rol protector (Salamandra salamandra). – Din fr. salamandre, lat. salamandra.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: reticență

S-a născut în 1830 poeta americană Emily Dickinson. Considerată excentrică de către cei apropiați, era cunoscută pentru reticența de a-și saluta oaspeții sau, mai târziu, chiar de a-și părăsi dormitorul. Cele mai multe dintre prieteniile ei s-au bazat în întregime pe corespondență.
iconița cuvântului zilei

2022: deziderat

În 1948, ONU adoptă Declarația universală a drepturilor Omului.
iconița cuvântului zilei

2021: osman

În 1877 forțele aliate ruso-române au cucerit orașul bulgar Plevna (Pleven) după un asediu de cinci luni. A fost o victorie decisivă în Războiul ruso-turc (cunoscut la noi ca Războiul de Independență).
iconița cuvântului zilei

2020: recuza

În 1520 Martin Luther a ars în public o copie a bulei papale în care era amenințat cu excomunicarea în cazul în care nu își retractează învățăturile.
iconița cuvântului zilei

2019: parachinisis

În 1989, la slujbă, pastorul László Tőkés își anunță enoriașii că în 15 ianuarie expiră termenul de evacuare dictat de Judecătoria Timișoara și îi cheamă să fie martori la această evacuare. Actul său a dus la declanșarea Revoluției Române din 1989.