Cuvântul zilei, 5 decembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
metropolă
© imagine Carmen Nistor

METROPOLĂ, metropole, s. f. 1. Nume dat marilor orașe ale lumii (de obicei capitale de state). 2. Oraș sau stat antic, considerat în raport cu coloniile sale. 3. Stat considerat în raport cu coloniile sale. [Acc. și: metropo] – Din fr. métropole.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 5 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: prud

În 1938 s-a născut J.J. Cale, cântăreț, compozitor și chitarist american. A scris unele dintre piesele clasice ale rockului mondial și a influențat mulți artiști importanți (Eric Clapton, Santana, Dire Straits etc.). A fost întotdeauna preocupat să-și minimalizeze succesul, chiar să îl ia în derâdere.
iconița cuvântului zilei

2022: glosofobie

În 1925 s-a născut András Toma, soldat maghiar luat prizonier de Armata Roșie în 1945, ultimul prizonier de război din al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un spital de boli psihice din Rusia în 2000. Nevorbind rusă, a petrecut 55 de ani fără să vorbească niciodată cu nimeni.
iconița cuvântului zilei

2021: rigolă

Ziua mondială a solului (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: benevol

Ziua Internațională a Voluntarilor
iconița cuvântului zilei

2019: pilaci

În 1933 se încheie în SUA prohibiția. Interzicerea producerii, transportului și comercializării alcoolului nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.